Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Đene Đonlagić u Kastvu

Povodom obilježavanja Dana Grada Kastva, u ponedjeljak 6. lipnja, u 20 sati, u Galeriji crkvice sv. Trojice u Kastvu, otvara se izložba slikoreljefa iz ciklusa 'Fragmenti', mlade umjetnice Đene Đonlagić. Izložba ostaje otvorena do 16. lipnja. 
vrijeme: 06.06.2011. 20,00
mjesto: Kastav; Galerija crkvice sv. Trojice
Slikoreljefi su stalni predmet Đenina likovnog interesa i već nekoliko godina centar njezinih vizualnih istraživanja. Svaki novi ciklus specifičan je odraz mijena, zrenja i razvoja njezina stila, ali svi od njih uvijek zadržavaju iste elemente autorske prepoznatljivosti: geometrijsku apstrakciju, toplu i izražajnu boju, kao i reljefnost površine. Radovi ovog najnovijeg ciklusa, u odnosu na one prijašnje, pokazuju mali odmak u vizualnom razmišljanju autorice, pa se sad tu kolorit hladi i manje je agresivan od onoga ranijega.

Isto tako, geometrijske forme, prije oštro rezane, sad su mekših i 'nježnijih' rubova, te u cjelini zaobljenije – i zato mnogo privlačnije za dodir. Istodobno, autorica je tu povećala plastičnost reljefa. Ali ju je dobila na minimalistički način: sažimljući, 'komprimirajući' i zbijajući slojeve na površini, zbog čega je i čitanje ovih njezinih radova sad intrigantnije i zahtjevnije.

Tako, kad se krene u iščitavanje Đeninih slikoreljefa, sve tu - i jest i nije. Jer, premda se s jedne strane priklanja geometrijskom i racionalnom organiziranju likovnih elemenata, ona dorečenost te geometrije istodobno i negira, poigravajući se cjelinom i voleći je fragmentirati (otud naziv 'Fragmenti'), otkrivajući tako (posebno u svom novom ciklusu) tek detalje. I tu onda izazivajući znatiželju promatrača, pa ga time aktivirajući da sam, zamišljenom nadogradnjom ponuđenih fragmenata u prostoru izvan zadanog kadra, otkrije izgled i značenje svakog pojedinačnog slikoreljefa. I da na taj način, misaono i kreativno, sudjeluje u umjetničkom procesu. Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka.