Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan arhiva/ 9.6.2011.

Hrvatski arhivi ove godine temom 'Matičarstvo i osobna stanja građana' po treći put obilježavaju Međunarodni dan arhiva 9. lipnja. Matične knjige zbog svoje se važnosti trajno čuvaju u arhivima, a predstavljaju jedinstveni i nezaobilazni izvor za genealoška, demografska, i ostala povijesna, sociološka i društva istraživanja. 
vrijeme: 09.06.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.arhiv.hr
Međunarodni dan arhiva prvi je puta u svijetu obilježen 2008. godine, a ustanovilo ga je Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) na dan obljetnice svojega osnivanja. Toga dana arhivi širom svijeta upoznaju javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe.
 
Brigom o zaštiti i autentičnosti arhivskoga gradiva arhivi osiguravaju budućim naraštajima vezu s vlastitom poviješću, a omogućavanjem njegove dostupnosti doprinose razvoju demokratskog društva.
 
Hrvatski arhivi u povodu Međunarodnog dan arhiva tradicionalno priređuju izložbe i organiziraju predavanja, radionice, promocije knjiga, stručne skupove i razne promotivne aktivnosti. Na taj način promiču multikulturalni pristup nacionalnoj povijesti, kulturi i društvenom životu, ne samo u arhivima već i u drugim kulturnim, znanstvenim i obrazovnim ustanovama.
 
Obilježavajući ovaj dan, hrvatska arhivska zajednica želi aktivno poticati i razvijati svijest javnosti o važnosti zaštite pisane kulturne baštine i o arhivskom gradivu - jedinstvenom spomeničkom blagu i nacionalnoj baštini.
 
PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA ARHIVA
 
HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
13:00 – 14:00 Okrugli stol "Matičarstvo i osobna stanja građana"
16:00 – 20:00 Zbirka matičnih knjiga HDA
16:00 – 20:00 Genealoška istraživanja u arhivu
8:00 – 20:00 Stari Zagreb u dokumentima Hrvatskog državnog arhiva
Prigodna prodaja izdanja HDA
Hrvatski državni arhiv obilježit će Međunarodni dan arhiva cjelodnevnim programima za javnost koji započinju okruglim stolom čija je namjena predstaviti iskustva s područja matičarstva i osobnih stanja građana svima zainteresiranim za podatke u matičnim knjigama. U poslijepodnevnim satima u Atriju će biti izloženi: najstarija matična knjiga, primjeri upisa povijesnih ličnosti i druge zanimljivosti iz Zbirke matičnih knjiga HDA. U Velikoj čitaonici građani će se moći upoznati s mogućnostima korištenja gradiva u arhivu i dostupnim izvorima za genealoška i druga povijesna istraživanja. Posjetitelji će tijekom dana moći razgledati i izložbe Stari Zagreb u dokumentima Hrvatskog državnog arhiva i Stalni postav HDA te nabaviti izdanja Hrvatskog državnog arhiva po prigodnim cijenama.
 
DRŽAVNI ARHIV U ZAGREBU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
14:00 Otvorenje izložbe "Matičarstvo – izbor iz fundusa Državnog arhiva u Zagrebu"
Povodom Međunarodnog dana Arhiva u Državnom arhivu u Zagrebu bit će otvorena izložba na temu matičarstvo i predstavljen prigodni deplijan Mali priručnik za rodoslovce – istraživače u Državnom arhivu u Zagrebu. Zbirka matičnih knjiga s područja nadležnosti Državnog arhiva u Zagrebu sadrži matične knjige i parice s područja jaskanskog, odranskog, okićkog, pokupskog, remetskog, stubičkog, susedgradskog, tuheljskog, vugrovečkog i dvaju zagrebačkih dekanata (Zagreb–Istok i Zagreb – Sjeverozapad), matične knjige Izraelitičke bogoštovne općine, Njemačke evangeličke crkvene općine u Hrvatskoj, Parohije Preobraženja i Vojnog superiorata u Zagrebu te podatke o umrlima i poginulima u vojnim jedinicama tijekom i neposredno nakon I. i II. svjetskog rata.
 
DRŽAVNI ARHIV U SPLITU
10. lipnja 2011.
11:00 Otvorenje izložbe "Restauracija matičnih knjiga u Državnom arhivu u Splitu"
12:00 Predavanje prof. dr. sc. Slavka Kovačevića "Važnost zaštite matičnih knjiga"
Program obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u Državnom arhivu u Splitu odvijat će se 10. lipnja radi održavanja znanstvenog skupa Klasicizam u Dalmaciji. Tim će povodom u Arhivu biti otvorena izložba pod nazivom Restauracija matičnih knjiga u Državnom arhivu u Splitu. Izložbom se želi ukazati na provedbu odgovarajućih mjera zaštite (restauracije) kojima se prvenstveno nastoji produljiti fizička očuvanost matičnih knjiga. Izložbu će upotpuniti i predavanju prof. dr. sc. Kovačevića
na temu Važnosti i zaštita matičnih knjiga.
 
DRŽAVNI ARHIV U SLAVNOSKOM BRODU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
DASB - Otvorenje izložbe "Matičarstvo i osobna stanja građana"
19:00 Predavanje na temu "Matične knjige - temeljni izvor za genealoška istraživanja"
12:00 Gimnazija u Požegi
Otvorenje izložbe "Plodni istraživač hrvatske prošlosti Dragutin Pavličević"
Predavanje prof. dr. sc. Dragutina Pavličevića "Plodni istraživač hrvatske prošlosti Dragutin Pavličević"
Državni arhiv u Slavonskom Brodu će povodom Međunarodnog dana arhiva otvoriti izložbu Matičarstvo i osobna stanja građana čime će posjetiteljima biti omogućen uvid u matične knjige Brodsko–posavske i Požeško-slavonske županije te organizirati prigodno predavanje na temu matičarstvo.
10. lipnja 2011.
Gimnazija u Požegi - DAN OTVORENIH VRATA
Dan otvorenih vrata bit će obilježen organiziranim posjetima učenika osnovnih i srednjih škola te upoznavanjem građana s matičnim knjigama Brodsko–posavske i Požeško–slavonske županije.
 
DRŽAVNI ARHIV U SISKU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
11:00 Velika čitaonica Državnog arhiva u Sisku
Otvorenje izložbe "Zbirka matica Državnog arhiva u Sisku"
Predstavljanje baze matičnih knjiga na web stranicama Arhiva
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Sisku otvorit će izložbu matičnih knjiga koje se nalaze u njegovu posjedu. U toj prigodi bit će predstavljena i baza matičnih knjiga objavljena na web stranicama Arhiva koja obuhvaća sve matice koje sadrže podatke relevantne za sisačko arhivsko područje. Uz matice pohranjene u Arhivu baza uključuje i matice koje se nalaze u drugim ustanovama, matičnim uredima i župnim uredima, a sadrže podatke za sisačko arhivsko područje.
 
DRŽAVNI ARHIV U VARAŽDINU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
11:00 Otvorenje izložbe "Zapisi o životu – Zapisi o smrti"
Predavanje "Matične knjige - put prema rodoslovnom stablu"
Predstavljanje knjige F. Talana "Općina Cestica – naselja i stanovništvo"
Međunarodni dan arhiva Državni arhiv u Varaždinu obilježit će otvaranjem prigodne izložbe, predavanjem kojim se želi ukazati na važnost matičnih knjiga kao temeljnog izvora za proučavanje obiteljske povijest te predstaviti knjigu Općina Cestica – naselja i stanovništvo.
 
DRŽAVNI ARHIV U OSIJEKU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
11:00 Otvorenje izložbe "Matičarstvo i osobni podatci"
6. – 10. lipnja 2011.
9:00 – 18 DAN OTVORENIH VRATA
Državni arhiv u Osijeku obilježit će Međunarodni dan arhiva izložbom Matičarstvo i osobni podatci predstavljajući posjetiteljima bogatu zbirku svojih matičnih knjiga od 1686. do 1945. godine. Tom prilikom će se organizirati i međunarodna tribina na kojoj će arhivisti iz Mađarske, BiH i Hrvatske razmijeniti iskustva na istu temu. Dan ranije 8. lipnja javnosti će biti predstavljena knjiga Kapucinski samostani u Beogradu, Zemunu i Novoj Palanki 1718. - 1740. kojom se također želi upotpuniti ova manifestacija, a tijekom cijelog tjedna Arhiv će organizirati stručne obilaske arhiva, genealoške radionice i ponuditi svoja arhivska izdanja uz popularne cijene.
 
DRŽAVNI ARHIV U VIROVITICI
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
9:00 Otvorenje izložbe "Matičarstvo i i matične knjige Pitomače"
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Virovitici predstavit će izložbu Matičarstvo i i matične knjige Pitomače koja će biti otvorena za posjetitelje od 9 do 15 sati svaki dan do 16. lipnja.
 
DRŽAVNI ARHIV U VUKOVARU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
13:00 Klub sudaca, Vukovar - Promocija knjige "Vodič kroz arhivsko
gradivo Državnog arhiva u Vukovaru"
19:30 Galerija Slavko Kopač, Gradski muzej u Vinkovcima - Otvorenje izložbe "Matičarstvo"
Državni arhiv u Vukovaru će prigodom Međunarodnog dana arhiva otvoriti izložbu posvećenu matičnim knjigama sa svog područja. Također je pripremljena i promocija knjige Vodič kroz arhivsko gradivo Državnog arhiva u Vukovaru.
 
DRŽAVNI ARHIV U ŠIBENIKU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
11:00 Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik - Otvorenje izložbe "Matičarstvo"
7,00 - 15,00 Državni arhiv u Šibeniku - DAN OTVORENIH VRATA
Državni arhiv u Šibeniku će Međunarodni dan arhiva obilježiti otvaranjem izložbe Matičarstvo u Gradskoj knjižnici u Šibeniku te Danom otvorenih vrata u kojoj će prilici Arhiv primiti organizirane posjete učenika osnovnih i srednjih škola te upoznavati građane s radom arhiva.
 
DRŽAVNI ARHIV U GOSPIĆU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
10:00 Otvorenje izložbe Matične knjige
DAN OTVORENIH VRATA
 
DRŽAVNI ARHIV U KARLOVCU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
11:00 – 13:00 Velika dvorana DAKA
"Matične knjige DAKA i odnos crkvene teritorijalne podjele i teritorija lokalnih poglavarstava"
Predavanje "Matične knjige i prostor Karlovačke županije"
Predstavljanje knjige "Izvori za povijest Grada Karlovca-Drugi svezak-zapisnici Poglavarstva 1778. "
Tijekom Održavanja Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Karlovcu otvorit će izložbu Matične knjige DAKA i odnos crkvene teritorijalne podjele kao i teritorija lokalnih poglavarstava. Osim toga, posjetitelji će moći prisustvovati i predavanju na temu Matične knjige i prostor Karlovačke županije, kao i predstavljanju knjige Izvori za povijest Grada Karlovca-Drugi svezak- Zapisnici Poglavarstva 1778. uz izložbu dokumenta objavljenih u knjizi. U kulturno umjetničkom programu sudjelovat će učenici Glazbene škole Karlovac.
 
DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU
7. lipnja 2011.
18:00 Gradski muzej u Bjelovaru - Otvorenje izložbe "Veliki župani Bjelovarski 1872. – 1945."
Državni arhiv u Bjelovaru će povodom Međunarodnog dana arhiva u Gradskom muzeju otvoriti izložbu pod nazivom Veliki župani Bjelovarski. Izložba je nastala međusobnom suradnjom ove dvije institucije i značajan je prilog DABJ povodom Dana županije, ali i Međunarodnog dana arhiva te će stoga proslava obje manifestacije biti upriličena već 7. lipnja 2011. godine.
 
DRŽAVNI ARHIV U ZADRU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
12:00 Otvorenje izložbe "Matičarstvo i osobna stanja građana"
Povodom Međunarodnog dana Arhiva Državni arhiv u Zadru otvorit će izložbu Matičarstvo i osobna stanja građana na teritoriju Zadarske i dijelu Ličko-senjske županije (Novalja).
 
DRŽAVNI ARHIV U PAZINU
9. lipanja 2011. – Međunarodni dan arhiva
12:00 Velika dvorana DAPA - Otvorenje izložbe na temu matičarstvo
DAN OTVORENIH VRATA
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Pazinu otvorit će izložbu matičnih knjiga pod nazivom Matičarstvo (crkvene i državne matične knjige s područja Istarske županije). Također će biti organizirane individualne i grupne posjete svim odjelima Arhiva te upriličena prigodna prodaja izdanja Državnog arhiva u Pazinu po promotivnim cijenama.
 
DRŽAVNI ARHIV U MEĐIMURJU
9. lipnja 2011. – Međunarodni dan arhiva
8:00 – 14:00 Genealoške radionice
DAN OTVORENIH VRATA
Međunarodni dan arhiva Državni arhiv u Međimurju obilježit će genealoškim radionicama i razgledavanjem Arhiva. U izložbenom prostoru Arhiva bit će izložene i najvrednije matične knjige, među kojima su i one nedavno restaurirane. Arhiv poziva sve zainteresiran građane da dođu i istraže svoje rodoslovlje uz stručno vodstvo djelatnika arhiva, uz prethodnu najavu (e-mail: dram@dram.hr ili tel: 040/312-600) kako bi se skratilo vrijeme potrebno pri istraživanju.