Preskočite na glavni sadržaj

Premijera filma 'Signs of Silence' (SOS) - Znaci tišine

Premijerno prikazivanje kratkometražnog dokumentarnog filma o edukaciji gluhih u Hrvatskoj 'Signs of Silence' (Znaci tišine) ili Kako preživjeti čudotvorne lijekove i izgraditi zajednicu, u režiji Jerka Bana, održat će se 8. lipnja, s početkom u 19.30, u zagrebačkom kinu Europa. Ulaz je besplatan.
 
vrijeme: 08.06.2011. u 19.30 sati
mjesto: EU
SIGNS OF SILENCE (SOS) - ZNACI TIŠINE
ili
Kako preživjeti čudotvorne lijekove i izgraditi zajednicu
Režija: Jerko Ban
Produkcija: HD studio

Dokumentarni film govori o položaju znakovnog jezika u obrazovanju gluhih osoba u Hrvatskoj i o skupini mladih i kreativnih Gluhih intelektualaca predvođenih Angelom Naumovskim, kazališnim redateljem i osnivačem Udruge 'Dlan'.

'Znakovni je jezik u Hrvatskoj još uvijek kontroverzna tema jer se stručnjaci okupljeni oko Poliklinike SUVAG još uvijek ne žele odreći svojih rigidnih i znanstveno neutemeljenih stavova protiv uporabe znakovnog jezika u nastavi, dok je pojava kohlearnog implanta ('umjetne pužnice') još više otežala poziciju zajednice Gluhih jer je 'umjetna pužnica' predstavljena kao rješenje za sve probleme vezane uz gluhoću. Ovim filmom otvaraju se pitanja o pravu Gluhih na jezik, kulturu, zajednicu i izbor u obrazovanju.' (Angel Naumovski)
 
mr. sc. Jerko Ban, MFA (Master of Fine Arts) magistrirao je na filmskoj i televizijskoj režiji u Los Angelesu, na Loyola Marymount Sveučilištu. Zadnjih dvadeset godina bavi se humanitarnim projektima, uporabom filma i multimedije u edukaciji, a posebno se zanima za hrvatski znakovni jezik i kulturu Gluhih u Hrvatskoj.