Preskočite na glavni sadržaj

Zadar: Dolazak u baštinu / Tertium organum

U nedjelju, 29. svibnja, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, započeo je peti po redu projekt Dolazak u baštinu pod nazivom 'Tertium organum' koji će trajati do 6. lipnja. Projekt se bavi tematiziranjem nasljeđa prvog hrvatskog romana Planine, Petra Zoranića, u kontekstu postmoderne umjetničke teorije i prakse. U sklopu projekta posebnu cjelinu činit će selekcija suvremenog hrvatskog slikarstva.
vrijeme: 29.05.2011.
mjesto: Turin, Milan
url: http://www.ivanavidovich.com/
Tema pete radionice projekta jest odnos između umjetnosti i prostora. Termin ruskoga filozofa Pjotra Damjanoviča Ouspenskog odnosi se na mogućnost spoznaje četvrte dimenzije putem svijesti. Ona postaje ljudsko treće oruđe, nakon onog tjelesnog i mehaničkog. U današnje virtualno doba svijest je ta koja često izlazi onkraj realnosti vremena i prostora.

Krajobraz u hrvatskoj povijesti umjetnosti zauzima značajno mjesto. Razlog tome jest posebnost pejzaža kako onog u Istri, tako i u Dalmaciji, u njezinom zaleđu i na otocima. Od Tomislava Krizmana i Otona Glihe do Zlatana Vehabovića i Josipa Tirića hrvatski su se umjetnici referirali na krajobraz, a samim time i prostor. Većina stranih umjetnika koji dolaze u Hrvatsku, također polaze od iste pretpostavke. Olafur Eliasson je svoj venecijanski paviljon potpuno prilagodio svjetlu sunca na otoku Lopudu kad je bio prenesen u mediteransko okružje. Projekt Tertium organum polazi od modela po kojemu se umjetnici pozivaju na pojam prostora kao metafizičke kategorije. U projektu će se preispitivati odnos prema krajobrazu, kako onom arhetipskom, velebitskom iz kojeg izlazi Zoranićev svijet, tako i prema onom urbanom u Zadru i Ninu. Nastojat će se kroz polemički diskurs govoriti o odnosu spram povijesnog nasljeđa, urbanih cjelina u Zadru i okolici, ali i o devastaciji tog istog prostora putem nagrđujuće korporativne i apartmanske arhitekture.

U sklopu projekta posebnu cjelinu činit će selekcija suvremenog hrvatskog slikarstva. U izboru Željka Marcijuša (Moderna galerija) jest umjetnik Tomislav Buntak. Marta Kiš predstavit će mlađe autore Josipa Tirića, Sebastijana Dračića i Pavla Pavlovića. Yulia Usova napravit će presjek suvremene ukrajinske scene. Po izboru litvanskih kustosa predstavit će se umjetnici Agne Jonkute i Zilvinas Landzbergas, a posebni gosti bit će umjetnici Coed Hills rural art space-a iz Walesa, Timothy Halewood i Clay Rawley. Coed Hills jedan je od primjera ostvarene utopije kao prostora slobode za umjetnike, ekologe i poljoprivrednike.Umjetnička djela nastala na radionici bit će izložena u crkvi sv. Donata i crkvi sv. Petra i Andrije Starog. U okviru projekta će se, uz glavni program, održati i niz popratnih događanja, uglavnom predavanja i urbanih intervencija.
 
Sudionici:
Koraljka Kovač
Tomislav Buntak
Tertium organum: Yury Kruchak, Yulia Kostereva, Oleg Chorny, Agne Jonkute, Zilivinas Landzbergas, Timothy Halewood, Rawley Clay
Prostor: Josip Tirić, Sebastijan Dračić, Pavle Pavlović
Storytelling: Stefan Rinck
 
Izložbe:
Crkva sv. Donata: 'Tertium organum' / 'Prostor' / 'Storytelling'
Umjetnici: Yury Kruchak, Yulia Kostereva, Oleg Chorny, Agne Jonkute, Zilivinas Landzbergas, Timothy Halewood,  Rawley Clay, Josip Tirić, Sebastijan Dračić, Pavle Pavlović
Kustosi: Yulia Usova, Marta Kiš, Josip Zanki, Bojana Vukojević
 
Crkva sv. Petra i Andrije Starog: Tomislav Buntak - 'Hodočasnici – vizija mističnih putovanja'
Kustos: Željko Marcijuš
 
Galerija sv. Dimitrija: Koraljka Kovač – 'Šume'
 
Predavanja:
Yulia Usova
Gordana Koščec
Suzana Marjanić
Luise Kloos
 
Posebni program:
Crkva sv. Donata: Petar Barešić 'Gluho zvono' – rujan, 2011. Kustos: Leonida Kovač
cjelokupan program pogledajte ovdje.