najave

Krapina: otvara se Muzej krapinskih neandertalaca


vrijeme: 27.02.2010.
mjesto: Krapina, Muzej krapinskih neandertalaca, Šetalište Vilibalda Sluge bb

Sve je spremno za dugoočekivano otvaranje novog Muzeja krapinskih neandertalaca koji ima sve odlike svjetskog muzeja i bit će jedna od najvažnijih kulturnih i znanstvenih institucija u Hrvatskoj, istaknuto je konferenciji za novare. Muzej će svečano biti otvoren u subotu, 27. veljače, a od nedjelje će biti otvoren za građane.

Na konferenciji su govorili voditeljica tog muzeja Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, autori Jakov Radovčić i Željko Kovačić, krapinski gradonačelnik Josip Horvat te Branka Šulc iz Ministarstva kulture.

Paleontolog Radovčić poveo je novinare nakon konferencije u razgledavanje muzeja u čiju je gradnju i opremanje najsuvremenijim multimedijalnim i raznim drugim sadržajima uglavnom Ministarstvo kulture uložilo 60 milijuna kuna. Izložbeni prostor između dvaju brdašaca - Hušnjakova i Josipovca ima 1200 metra četvornih i podijeljen je na dvije etaže. Svaki obilazak novoga muzeja počet će projekcijom 16-minutnoga filma o životu krapinskog neandertalca.

U razgled muzeja kreće se s 23. kolovozom 1899., kad je krapinski učitelj Rehorić poslao Krambergeru čudne kosti koje je pronašao. Prikazana je Krapina u to doba s gradonačelnikom Vilbaldom Slugom, koji je Krambergera odveo na lokalitet, te apoteka u kojoj su zaštićeni prvi nalazi. Izlošci dalje vode kroz razvoj suvremene znanosti, Columba, Kopernika, pitanja koliko je star svijet i početak razvoja geologije do 1856. i prvih otkrića pračovjeka u kamenolomu u Neandertalu. Među ostalim, slijede prikazi otkrića 1886. u Spyju u Belgiji, zatim javanskog čovjeka 1891. te 2. rujna 1899. kada počinju iskapanja u Hušnjakovom pod vodstvom Dragutina Gorjanovića Kramberegera.

Obrađen je i postanak svijeta, povijest zemlje, prvi organizmi itd. Posjetitelji mogu pratiti, kako je rekao Radovčić, i slijed razvoja života od prvih hominida koji su sišli s grane do krapinskog neandertalca. Krapinski neandertalac predstavljen je u polušpilji hiperrealističnim skulpturama Elisabeth Daynes, a prikazan je u raznim životnim situacijama prema istraživanjima i spoznajama o krapinskoj zbirci.

Slijedi prijelaz preko leda u dio koji govori o duhovnom svijetu neandertalaca i njihovim navikama. Posljednji dio muzeja prikazuje brzi kulturni i tehnološki razvoj ljudskog roda.

Kao posebna zanimljivost u muzeju, istaknuto je da će ulaznice na sebi imati barkod, čime će se identificirati svaki posjetitelj. Njima će se moći na ekranima gledati filmovi, ali i odgovarati na pitalice. Najbolji će na kraju dobivati zlatne, srebrne ili brončane diplome, ali i druge nagrade. (Hina)

Fotografije iz Muzeja pogledajte na www. vecernji.hr.


(R.P.B., 26.02.2010)