Preskočite na glavni sadržaj

Festival europske kratke priče u Zagrebu i Splitu

Festival europske kratke priče u Zagrebu i Splitu
10. jubilarni Festival europske kratke priče održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u dva grada, Splitu i Zagrebu. Tijekom 6 dana festivala u više od 10 programa, svoja će razmišljanja podijeliti i radove predstaviti 30-ak stranih te domaćih autora.
 
vrijeme: 29.05.2011.
mjesto: Zagreb, Split
url: http://www.festival-price.profil.hr
U ovogodišnjem svojevrsnom  ‘The Best Of’ izdanju – gosti će biti pisci koji su u proteklom desetljeću obilježili europsku kratku priču i naše bavljenje njome – svjetski i europski poznati autori kao što su dobitnik Bookerove nagrade James Kelman (UK), Yiyun Li (USA/Kina), Olga Tokarczuk (Poljska), Julia Franck (Njemačka), Arnon Grunberg (Nizozemska), Etgar Keret (Izrael), Frode Grytten (Norveška), Andrej Blatnik (Slovenija)… te naši majstori pisane riječi poput Zorana Ferića, Senka Karuze, Roberta Perišića, Borisa Dežulovića, Maje Hrgović, Tanje Mravak, Zorana Malkoča i  dr.
 
Programska osobitost i želja ovog festivala jest da se u Hrvatsku dovedu najznačajnija imena suvremene europske književne scene i tako napravi manifestacija koja bi se živošću i neposrednošću, ali i ozbiljnošću i atraktivnošću pretvorila u središnji književni događaj u Hrvatskoj, u čemu – sudeći po broju posjetitelja te reakcijama domaćih i inozemnih medija i gostiju – uspijevamo, naglasio je organizator manifestacije Roman Simić Bodrožić.
 
Čitanja, druženja, okrugli stolovi, predstavljanja, razgovori održavat će se u zagrebačkoj Booksi, Močvari, Studenskom centru, Profil Megastoreu te Filozofskom fakultetu, dok su za splitski dio programa zaduženi Gradska knjižnica, Klub Ghetto i Klub Quasimodo.
 
Neformalno otvorenje ovogodišnjeg FEKP-aodržat će se u nedjelju, 29. svibnja s početkom u 15 sati u Ateljeima Žitnjak, Žitnjak 53 (stara škola Petruševec).
 
U programu ‘Čuvajte se: hrvatski umjetnici kuhaju!’,  sudjeluju pisci - Boris Greiner, Zoran Ferić, Senko Karuza i Robert Mlinarec te likovnjaci- Mladen Stilinović, Boris Cvjetanović, Vlado Martek, Dalibor Martinis, Goran Trbuljak, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Željko Badurina, Vlasta Žanić, Božena Končić Badurina, Ben Cain, Marko Ercegović, Rino Efendić i Siniša Labrović. Osim što će se iskazati u kulinarskim izazovima, likovnjaci će svoja umijeća pokazati i na izložbi ‘Short Images’, također u Ateljeima Žitnjak.