Preskočite na glavni sadržaj

DOPUST – završetak festivala u Zagrebu

DOPUST – Dani otvorenog performansa sa centralnom temom Decentralizacije, nakon uspješno izvedenog programa u Splitu, Dubrovniku, i Rijeci, s velikim broj akcija i performansa suvremenih umjetnika, tijekom ovog vikenda nastavlja svoj program u Zagrebu, gdje će se danas i sutra izvesti performansi u prostorima Pogona Jedinstvo, a koncertom splitskog sastava Ilija i Zrno Žita, festival će se u subotu, 21. svibnja i zaključiti.
vrijeme: 20.05.2011.
mjesto: Kairo, Egypt
url: http://kadmusarts.com/festivals/5314.html
Danas, u petak, 20. svibnja,  u 20 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, program započinje performansom multimedijalne umjetnice Kate Mijatović 'Bus Kneževo – Osijek'. Performativnom intervencijom na video projekciji snimke dijela vožnje (kroz Baranju) autobusom koji vozi od Kneževa do Osijeka, Kata  Mijatović, unutar festivalske teme decentralizacije uključuje i  regiju Baranje u kojoj je rođena.

U 21 sati, performans pod nazivom 'Centar' izvesti će splitski umjetnik Milan Brkić, dok u 22 sata slijedi izvedba Marka Pašalića nazvana 'Heronormativna distopijska disonancija'. Nakon izvedbi održat će se koncert sastava Tanja i 400 zečeva

U subotu, 21. svibnja, u 12 sati, zagrebačka udruga mladih muzeologa Kontraakcija, koja je u Splitu arheološkim metodama istraživali kulturno-društvenu svakodnevicu urbanizirane sredine, u Zagrebu će, sa splitskim umjetnikom Rinom Efendićem, simbolično zasaditi stablo.

U 15 sati, ispred platoa Hrvatskog narodnog kazališta, umjetnik Neven Aljinović Tot ostvarit će svoje želje u performansu nazvanom'Neostvarene želje'.

U 19 sati, u Pogonu / Mala dvorana Jedinstvo održat će se okrugli stol / tribina na temu Decentralizacije, sagledanu u okviru socijalnih formi kao i kulturno – umjetničkog nasljeđa. Na tribini, na koju su svi pozvani, a  koju moderira Dea Vidović sudjeluju: Udruga Dopust (St) / Art radionica lazareti (Du) / Drugo More (Ri) / Kontaakcija (Zg) / Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade / Clubture / Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja / Ateljei Žitnjak / Blok / Studenti UMASA, APU, ALU.

Bogati subotnji program u Pogonu Jedinstvo otvoriti će u 20,30 sati Rino Efendić, video performansom 'Generalno gledajući'. Rad je nastao bez posebne pripreme ali sa sviješću o već debeloj 'pripremljenosti' kroz političku i medijsku manipulaciju.

U 21 sat na redu je performans splitske multimedijalne umjetnice Sandre Sterle nazvan 'Ukazanje' a nakon toga, u 21.30 sati performans će izvesti Slaven Tolj. U Maloj Dvorani Jedinstva, u 22 sata, Zoran Pavelić izvest će muzički performans nazvan 'Glasačka kutija' u kojem se umjetnik transformira u glasačku kutiju  koja ne prima glasove , već iz kutije izlaze glasovi koje će te čuti.

Nakon performansa slijedi završni koncert splitskog sastava Ilija i Zrno Žita te će sastav zajedno sa Zoranom Pavelićem osloboditi umjetnost i u Zagrebu, akcijom plakatiranja gradova 'Slobodna umjetnost'.

Od 17.do 21.05.2011, u Galeriji SC, predstavljaju se studenti Umjetničke akademije u Splitu sa video radovima nastalim tokom studentske godine 2010./2011. Izložba je nastala u suradnji s DOPUST-om.