Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnički projekt VIA – izložba u Walesu

Međunarodni umjetnički projekt VIA, nakon Rijeke i Beograda, predstavlja se u Cellbu (Wales), od 27. do 30. svibnja. VIA predstavlja 5 multimedijalnih radova umjetnika iz Velike Britanije, Srbije i Hrvatske.
vrijeme: 27.05.2011.
mjesto: London, UK
url: http://www.londonfashionweek.co.uk/
Zajedničko iskustvo autora je susret u Veneciji u ključnim trenucima njihovih života; onima, svima barem jednom u životu dobro poznatim stanjima i osjećajima nepripadnosti, izgubljenosti te ujedno gotovo instinktivnom nagonu koji nas tjera dalje u neposustajanju traženja ’vlastitog mjesta pod suncem’.

Mladim umjetnicima je ujedno i zajednička želja i poveznica bila velika zainteresiranost za međusobne različite a ponekada toliko slične životne priče, kulturne kontekste iz kojih dolaze te iskustvo života na različitim krajevima kontinenta.

Tako radovi Ane Glažar svjedoče o težini stjecanja osjećaja pripadnosti vlastitom teritoriju, čitaj Hrvatskoj, a oni Nike Rukavine o poteškoći pronalaska unutarnje uravnoteženosti, oaze mira, u svakodnevnom globalnom kaosu. Željko Marinković nastoji kroz svoji rad simbolično postaviti konačnu točku na 'i' na osobnim stranicama turbulentne srpske povijesti, u silnoj želji za definitivnim završetkom tog poglavlja i novim neizvjesnim početkom.


Philippe Murphy                                                                  Željko Marinković                                                            

Dvije umjetnice iz Velike Britanije Alys Owen i Alice Briggs na različite, ali vrlo intimne načine, nalaze oazu mira u imaginarnom svijetu prožetom elementima iz svih triju država, kultura i biografija, u snazi žene i sigurnosti obiteljskog doma, vječnog izvora snage, sigurnosti i postojanja, sačuvanog u tradiciji, simbolički zastupljenog kroz čipku. Za Philippea Murphyja potraga za mirom kreće od razumijevanja brutalne realnosti nedavnog rata na ovim prostorima i osjećaja empatije prema tuđim životnim pričama.

Projekt VIA je osmišljen s namjerom prezentiranja u svim državama vezanim uz njegovo nastajanje. Realizaciji projekta je prethodila razmjena umjetnika koja je omogućila dubinsko terensko istraživanje i kreaciju ideja na samom izvoru. Projekt započinje putovanje u Rijeci (Hrvatska) te potom seli u Beograd (Srbija), nakon čega slijedi Walles (Velika Britanija). Projekt završava izložbom u Veneciji (Italija), koja predstavlja konačni cilj, ali i početno ishodište, čime se simbolično zatvara krug suradnje.

- Projekt je bio izložen u KC Grad u Beogradu 2010 godine.
-2010 godine dobiva likovnu nagradu Grada Rijeke Ivo Kalina za najbolju izložbu u 2009  godini.