Preskočite na glavni sadržaj

Preminula Rajka Mazzoni-Dobronić

U nedjelju, 8. svibnja, u Zagrebu, u 89. godini života, preminula je poznata hrvatska harfistica Rajka Mazzoni-Dobronić, kćerka hrvatskog skladatelja Antuna Dobronića te počasna predsjednica Udruge Antun Dobronić iz Jelse.
vrijeme: 12.05.2011.
 
Rajka Dobronić-Mazzoni rođena je u Zagrebu u glazbeničkoj obitelji. Završila je studij harfe na Muzičkoj akademinij u Ljubljani u klasi prof. Elene Portograndi. Istodobno je studirala farmaciju i stekla diplomu magistra farmaceutskih znanosti. Svirala je u zagrebačkoj Operi i istodobno razvila raznovrsnu i bogatu koncertnu karijeru.

Autorica je više knjiga o harfi: Harfa, Zagreb, 1963. ; Knjiga o harfi, 1983. ; Harfa (The Harp), 1989. ; Harfa u Hrvatskoj, 1997. ; Harfa u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, 2004. ; Harfa, ljudi, događaji, 2009. Svojim je radovima sudjelovala u mnogim znanstvenim časopisima, a osobito u revijama o harfi.

Godine 2007.  Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu darovala je rukopisnu ostavštinu svog pokojnog oca, poznatog hrvatskog skladatelja, Antuna Dobronića. Darovala je i veliku zbirku vlastitih nota i koncertnih programa koji svjedoče o njenim brojnim nastupima diljem svijeta te dvije vrijedne harfe. Posljednji ispraćaj pokojnice bit će u petak, 13. svibnja u 14:40 sati sa zagrebačkog Krematorija, a misa zadušnica isti dan u 16:00 sati u crkvi sv. Franje Ksaverskoga u Jandrićevoj 21.