projekcija

Marija hoda tiho – projekcija


vrijeme: 18.02.2010.
mjesto: Zagreb; Cro Art Photo Club, Gajeva 25
organizator: Cro Art Photo Club

Projekcija filma o Mariji Braut 'Marija hoda tiho' održava se u četvrtak, 18. veljače, u Cro Art Photo Club-u, Zagreb. Nakon projekcije slijedi razgovor s umjetnicom.

Malo je fotografa koji 40 godina tako zdušno bilježe mijene Zagreba kao 80-godišnja Marija Braut. Tom samotničkom, kako kaže, vještičjem pozivu, posvetila se nakon što je napustila obitelj, muža i dvoje djece, u 38. godini. Učeći u atelijeru Toše Dabca, brzo je opravdala povjerenje velikog majstora.

No tko je zapravo Marija Braut, taj dobri duh usidren u Zagrebu? Dokumentarni film kreće upravo za tim pitanjem. Neprestanim praćenjem svjedoči o Mariji kao velikoj emociji, kao životu koji živi svoju umjetnost. Njezina nadasve zanimljiva biografija puna nevjerojatnih likova i događaja, tragedija i uspjeha, uhvaćena je u otvaranju prema kameri. Bez nepotrebnog namještanja i dogovaranja, kamera kao voajerski svjedok bilježi sve, od obične dnevne rutine i socijalnih navika do potpunog i iskrenog prepuštanja sugovorniku. Za gledatelje nevidljiv i nijem, sugovornik je njezina srodna duša, prijatelj, netko komu će Marija odati i prenijeti tu emociju.

Redatelj: Marko Stanić i Denis Lepur
Scenarist: Paula Bobanović
Producent: Đurđica Božić

(I.P., 18.02.2010)