Preskočite na glavni sadržaj

Festival pjevačkih zborova – Zagreb 2011.

Najveći i najvažniji događaj godine za sve ljubitelje zborske glazbe u Hrvatskoj održava se 21. i 22. svibnja, u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka već petnaest godina za redom priređuje Festival pjevačkih zborova te okuplja na jednom mjestu sve sadašnje, bivše i buduće pjevače i pjevačice. Uvodno predavanje Joška Ćalete na Muzičkoj akademiji održat će se 20. svibnja.
vrijeme: 20.05.2011.
mjesto: Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
 

FESTIVAL PJEVAČKIH ZBOROVA – Zagreb 2011.
1. natjecanje hrvatske vokalne tradicijske glazbe


 

Ako se zna da su zborovi najzastupljeniji oblik glazbenog amaterizma u Hrvatskoj (samo na području Zagreba ima ih stotinjak), onda je jasno da će i ove godine Festival pjevačkih zborova biti festival dobre glazbe i sjajnog raspoloženja.
Ove će godine klasične zborove zamijeniti ansambli koji njeguju folklornu glazbu. Na 1. natjecanju hrvatske vokalne tradicijske glazbe, nastupit će više od dvadeset zborova, vokalnih ansambala, folklornih skupina i klapa iz Bizovca, Cavtata, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Petrinje, Splita, Sv. Filipa i Jakova, Velike Gorice i Zagreba.

Uoči Festivala, u petak, 20. svibnja, u 17 sati, na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu Joško Ćaleta održat će predavanje Ojkanje - ugrožena "svjetska" baština

U subotu, 21. svibnja, u 11 sati nakon svečanog otvorenja Festivala nastupaju Mješoviti zborovi KUD-a "Ščitarjevo" i HSPD-a "Podgorac", Folklorni ansambli "Sesvetska sela" i "Ivan Goran Kovačić" te Folklorni zbor HKUD-a "Željezničar". Na drugom koncertu Festivala, u 15 sati istoga dana, nastupaju klasični folklorni zborovi i to Mješoviti zbor Srednje škole Petrinja, Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Podravka", Zbor IX. gimnazije, Hrvatski pjevački zbor "Ivan pl. Zajc", Mješoviti zbor "Ivan Kukuljević Sakcinski", "Chorus Carolostadien" i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu "Concordia discors".

Posljednji na Festivalu, 22. svibnja u 11 sati, nastupaju mali vokalni sastavi i klape. Nedjeljno jutro glazbom će obogatiti  Vokalno instrumentalni ansambl "Lipe", klape "Armorin",  "Žrnovnica", "Cantus",  "Kurjože" i "Cavtajke", Ženski vokalni ansambl "Čipkice", "Le zbor", Ženska vokalna skupina "Zlatni Klen" i Folklorna skupina "Vuga".

Gost festivala je Hrvatski gajdaški orkestar pod vodstvom Stjepana Večkovića, koji nastupa u nedjelju u 14 sati.

U 15 sati na programu je proglašenje rezultata i dodjela nagrada.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.