Preskočite na glavni sadržaj

Lauba - Kuća za ljude i umjetnost

Na zapadu Zagreba, na Črnomercu, u tišini niče najveći privatni izložbeni prostor u Hrvatskoj, kontrapunkt Muzeju suvremene umjetnosti, kažu umjetnici...
 

vrijeme: 14.06.2011.
mjesto: Belgrade (Serbia), Ljubljana (Slovenia)
url: http://www.lauba.hr
Nekadašnja jahaonica mjesto za suživot biznisa i umjetnosti
 
Godine 1910. Emil Eisner i Adolf Ehrlich projektirali su Konjaničku vojarnu austrougarske vojske. Tada se prostirala na više od 20 tisuća kvadrata, a stara jahaonica koja će početkom lipnja postati elitni izložbeni prostor danas je jedina sačuvana građevina koja je pripadala kompleksu.
Prije četiri godine bivša jahaonica je postala vlasništvo tvrtke Filip - Trade koja je objavila arhitektonski natječaj za oživljavanje prostora koji će omogućiti suživot biznisa i umjetnosti.
 
Renomirani autori
 
Na više od 1300 četvornih metara u svakom trenutku moći će se izlagati 80-ak umjetničkih djela, a prvi postav kojim će se u lipnju otvoriti novi 'hram' estetike sadržavat će djela najrenomiranijih hrvatskih umjetnika, ona Ivane Franke, Lovre Artukovića, Ive Gattina, Ivana Kožarića i drugih. Tijekom prvih 18 mjeseci izložit će se najmanje 300 umjetnina, a organizirat će se i gostujuće izložbe, projekcije, predstavljati instalacije.
 
- Postoje galerije koje su 'post-faks', no ovaj se prostor mora zaraditi, ipak je ovo prva privatna galerija u Hrvatskoj. Ako je ovo kontrapunkt MSU onda se mora i radu pristupiti ne na brzinu, već kvalitetno, a mislim da će ovo biti još i bolje - prvi su dojmovi umjetnika Ivana Fijolića, široj masi poznatog po izradi kipa Brucea Leeja u Mostaru.
 
Kustosica Laube Vanja Žanko smatra da 'umjetnost treba biti predstavljena atraktivno i zabavno kao i ovaj prostor', a već pripremaju multidisciplinarne suradnje s književnicima, filmašima, glazbenicima, koji će dodatno oplemeniti novi dom suvremene umjetnosti.
 
Svjetski karakter galerije
 
- Ovaj smo prostor nazvali Kuća za ljude i umjetnost, jer je ovo hibrid izložbenog prostora, kafića i poslovnih prostora. Htjeli smo povezati 'art' i biznis, a zgrada će živjeti gotovo 24 sata. Od jutra će raditi uredi, poslijepodne će se sve pretvoriti u izložbeni prostor, a cijelo vrijeme radit će kafić - objasnila je kustosica.
 
U prostoru se neće samo izlagati, nego će ljubitelji 'platna' primjerke koji im se svide nakon izlaganja moći i unajmiti. Naime, vlasnik Laube i utemeljitelj tvrtke Filip-Trade je Tomislav Kličko, strastveni kolekcionar s više od 500 radova, od kojih će se dio moći 'rentati'.
 
Potpuno sačuvani prostor bazilikalne proporcije redizajnirala je Morana Vlahović, a uređenjem je zadovoljan i slikar Zlatan Vehabović.
 
- Prostor je sjajan. Fan sam ponovnog korištenja industrijskih prostora, a i veličina je super. Mislim da će se ovime promijeniti dinamika suvremene umjetnosti - rekao je Vehabović.
 
Pohvale je dijelio i Silvio Vujičić, koji kaže da galerija ima 'svjetski' karakter. (Večernji list)