Preskočite na glavni sadržaj

U Varaždinu se osniva Muzej anđela

Željko Prstec, samostalni umjetnik-slikar, u povodu Međunarodnog dana muzeja otvara, u osnivanju, prvi u nas Muzej anđela. Dugogodišnja zamisao slikara o Muzeju anđela u Varaždinu ostvarit će 13. svibnja 2011. 
 
vrijeme: 13.05.2011. u 19 sati
mjesto: Rome, Italy
url: http://en.wikipedia.org/wiki/Miro_Gavran
Umjetnički rad i akcije Željka Prsteca već se godinama odvijaju pod geslom da je Varaždin grad u kojem anđeli spavaju, pa će tako i muzej biti mjesto u kojem će se prikupljati umjetnička djela vezana uz temu anđela.

Slogan i zamisao o Varaždinu kao gradu u kojem anđeli spavaju zaštičena je autorskim pravima, a prepoznata je i u javnosti kao dio projekta Anđelinjaka. Tako Muzej anđela, u osnivanju, daje Varaždinu još jedno nezaobilazno mjesto posjeta ljubitelja anđela iz cijelog svijeta, ali i atrakciju za svekoliku javnost.

Slikar Željko Prstec više od tridesetak godina nadahnuto i uvijek iznova stvara svijet anđela koji nije pomodno artificijelan nego utemeljen u povijesti i tradiciji kraja iz kojeg potječe. U slikarskoj biografiji od četrdeset i tri godine, osim anđelima, posvečivao se i drugim motivima i temama, ima bogat i raskošan opus ilustracija i opreme za knjige, bavio se scenografijom za kazalište i televiziju, oblikovao je plakate, omote CD-a, grafičke mape, autor je brojnih popularnih grafika.

Željko Prstec do sada je izlagao na sedamdesetak samostalnih, te stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. O njegovom radu pisali su mnogi povjesničari umjetnosti, likovni kritičari, književnici i novinari. Snimljeno je mnoštvo priloga i filmova za HRT i VTV televiziju.

Instalacijama Grad u kojem anđeli spavaju i Anđelinjak otvorio je novu stranicu u svojem radu i počeo skrovitim i skromnim kutcima grada Varaždina davati zanimljivu, čarobnu i nebesku notu. Tim je instalacijama otkrio Varaždincima mjesta u srcu grada za koja ni sami nisu znali da postoje, a posjetiteljima grada pružio jedinstven doživljaj. Baš kao što anđeli govore sve jezike, tako se i Prstecove instalacije obračaju svima, bez obzira na nacionalnost, vjeru ili porijeklo.

U novom Muzeju anđela u osnivanju publici će biti predstavljeni najnoviji radovi slikara Željka Prsteca, ali bit će i novi kutak za odmak od svakodnevnice i pogled u neko modrije nebo.

Muzej se nalazi u ulici S. S Kranjčevića br 14 u Varaždinu. Otvorenje je u petak, 13. svibnja 2011, u 19 sati.