Preskočite na glavni sadržaj

ULUPUH: 'Vatra – zemlja – voda – zrak'

U srijedu, 4. svibnja, u 19 sati, u Galeriji Ulrich, otvara se izložba ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo naziva 'Vatra – zemlja – voda – zrak.' Autorica i kustosica ove žirirane izložbe je Mihaela Kulej, povjesničarka umjetnosti, kustosica i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica. Izložba je otvorena do 22. svibnja.
vrijeme: 04.05.2011. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Ulrich, Ilica 40
url: http://www.ulupuh.hr
Ona je temu izložbe postavila dovoljno široko da dopusti najslobodnija tumačenja. Rezultat je izložba koja, prema njenim riječima, obuhvaća 'kompozicijske prikaze vatre, zemlje, vode i zraka iskazane figurativno ili simbolički, koji su ujedno stavljeni u kontekst ekološko-socijalnog promišljanja svijeta oko sebe ili su jednostavno simbolički naglašeni osobnim doživljajem autora'. S druge strane, tu je skupina radova koja daje prikaz pojedinačnih elemenata. 'Tu pronalazimo razna rješenja: kubuse opipljivih plastičkih tekstura koji asociraju na težinu prikazanih elemenata, njihovu sveprisutnost, sfere taktilno razrađenih površina, ali i sasvim frakturirane, oponašanje raznih prirodnih elemenata gdje je naglašena čistoća plohe te tako dočarana začuđujuća veličina onoga što je u egzistenciji svakog bića, razbijene elemente, slikarski ili kiparski dorađene gdje se autori koriste i drugim materijalima kao što su tkanina, žica...'

Na kraju, suočena s raznolikošću ostvarenih radova, kustosica zaključuje: 'Fascinira podatnost medija, mogućnosti interpretacije kao i domišljatost autora da urone u ovu sveobuhvatnu temu i kroz svoje viđenje i svoju ideju prenesu energiju elemenata, njihovu komunikaciju i na promatrača. A snaga umjetničkog djela jest u njegovoj komunikaciji s promatračem, a ne u njegovom samoostvarenju.'
 
Na izložbi sudjeluju: Vedrana Balković, Andrea Bassi, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Pamela Ivanković, Helena Jarnjak Batur, Ivona Kočica, Željka Korbar, Višnja Markovinović, Velimir Mikac, Zorka Milley, Orjenka Mirjan, Ljerka Njerš, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Dora Pezić-Mijatović, Danijela Pičuljan, Karmen Ptičar, Hanibal Salvaro Hani, Đurđica Skelin, Sanja Stani, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina, Klaudija Vukman.
 
Nakon Zagreba, izložba će gostovati u Gradskom muzeju Virovitica, Trg bana J. Jelačića 23, gdje će se moći pogledati od 28. svibnja do 10. lipnja 2011.