Preskočite na glavni sadržaj

Marul predstavi 'Reces i ja'

Dodijelom festivalskih nagrada u Splitu su završeni 21. Marulićevi dani, a 'Marul' za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljen je predstavi 'Reces i ja' Olje Lozice u produkciji teatra Exit i Kazališne družine Kufer iz Zagreba. 
 
vrijeme: 03.05.2011.
mjesto: Split
Izvrsnošću teksta, režije, glume i vizualno-glazbenog identiteta predstava 'Reces i ja' uspostavlja neposrednu komunikaciju s publikom, na dirljiv način pričajući o onom najbitnijem u ljudskom životu - međuljudskim odnosima i potrebom za bliskošću, navedeno je u obrazloženju ocjenjivačkog suda festivala.
 
Autorici predstave Olji Lozici pripala je i nagrada 'Marul' i za najbolju režiju.
 
'Marul' za najbolji izvedeni tekst dodijeljen je Anti Tomiću i Željki Udovičić za tekst 'Čudo u Poskokovoj dragi' u režiji Krešimira Dolenčića i u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. U obrazloženju je istaknuto kako se ta nagrada dodjeljuje za jedinstvenu stvaralačku snagu kojom su autori oslikali mentalitet Dalmatinske zagore.
 
Nagrade 'Marul' za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene su: Aleksandru Bogdanoviću za ulogu Olivera Urbana u predstavi 'Leda' u režiji Ivana Lea Leme i produkciji HNK Osijek; Ljiljani Bogojević za ulogu Dore Labudan u predstavi 'Breza' u režiji Želimira Mesarića i produkciji HNK Varaždin; Mirjani Karanović za ulogu Mirjane u predstavi 'Drama o Mirjani i onima oko nje' u režiji Ive Milošević i produkciji 'Jugoslovenskog dramskog pozorišta' iz Beograda i Zlatku Košti za ulogu Michelangela u predstavi 'Michelangelo Buonarroti' u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Kazališta lutaka Zadar.
 
Nagrada za dramaturšku obradu ili preradbu teksta dodijeljena je Borivoju Radakoviću za teklst 'Breza', a za scenografiju je nagrada dodijeljena Valentini Crnković i Igoru Kordeju za predstavu 'Čudo u Poskokovoj dragi', dok je nagrada za kostimografiju pripala Ani Savić Gecan za predstavu 'Dolina ruža' u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella.
 
Nagrada za oblikovanje svjetla dodijeljena je Ivi Nižiću za predstavu 'Michelangelo Buonarroti', a nagrada za skladnu scensku glazbu - autorski rad pripala je Igoru Karliću za predstavu 'Michelangelo Buonarroti'.
 
Po sudu gledatelja 21. Marulićevih dana, koji su predstave ocjenjivali ocjenama od 1 do 5, najbolja festivalska predstava ie 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' hrvatskog dramskog pisca Ivora Martinića u izvedbi 'Jugoslovenskog dramskog pozorišta' iz Beograda. To je bila jedina inozemna predstva od ukupno osam koliko ih se po odluci izbornice Gordane Ostović natjecalo na ovogodišnjem Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta.
 
Po odlucio žirija Slobodne Dalmacije, medijskog pokrovitelja Marulićevih dana, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je mladoj glumici Aleksandri Stojaković za nastup u predstavi 'Reces i ja'.
 
21. Marulićeve dane zatvorio je župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader a zatim je u splitskom HNK-u izvan konkurencije izvedena predstava 'Smrt trgovačkog putnika' Arthura Millera u režiji Dušana Jovanovića. (Hina)