izložba

Nina Bešlić u galeriji Događanja


vrijeme: 11.02.2010. - 02.03.2010.19,00
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Peščenica, Ivanićgradska 41a

'Divergencija slike', izložba Nine Bešlić, otvara se u četvrtak, 11. veljače, u 19 sati, u galeriji Događanja, Kulturni centar Peščenica, Zagreb. Radovi se mogu razgledati do 2. ožujka.

Izložba naziva 'Divergencija slike' je video ambijentalna instalacija, kojom Nina eksperimentira sa svijetlošću projektora, čija se slika projicira na objektu konstrukcije kojom je prekrivena zidna ploha galerije.

Svijetlost u kontaktu sa konstrukcijom doživljava lom i stvara potpuno novu dimenziju stvarnosti. Osnovica konstrukcije puno- prazno postaje pravilo kretanja svijetlosti. Geometrija oblika je vizualni binarni zapis koji je utkan u sliku i kao takav onemogućio je projekciji da stvara onakvu sliku kakvu smo navikli gledati.


'…Istražujući okvire ljudske percepcije, inspirirana senzacijom kao fenomenom i produktom suvremenog doba, Nina konstruira vizualnu senzaciju kojom želi potaknuti, nadražiti, probuditi, isprovocirati osjete koji postoje u ljudskom biću. Suptilnom metodom provokacije poigrava se i pokušava probiti sheme kulturoloških i odgojnih obrazaca, upozoravajući tako na površnost i entropijske navade ljudskog društva…..'

Nina Bešlić rođena je 08. lipnja 1979. godine u Banja Luci. U Splitu pohađa srednju školu Primijenjenih umjetnosti, odjel produkt dizajn. 2000. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, no odustaje od studija dizajna. Diplomirala je slikarstvo 2004. godine. Fakultativno tijekom studija polaže izborni kolegij Novih medija. Od 2005.godine živi i radi u Zagrebu. Sudjeluje na umjetničkim radionicama  još za vrijeme studiranja u organizaciji ALU, Net klub-a Mama, festivala Visura aperta i Komikaze. 2006. godine upisuje Gestalt edukaciju – terapija kroz kreativne medije koju još uvijek pohađa.

(I.P., 09.02.2010)