Preskočite na glavni sadržaj

Izložba: Život keramike - keramička produkcija latenske kulture

U Arheološkom muzeju, u utorak, 3. svibnja s početkom u 20 sati, otvara se izložba 'Život keramike - keramička produkcija latenske kulture'. Autor izložbe i postava je Ivan Drnić, a otvorena je za razgledanje do 3. kolovoza.
vrijeme: 03.05.2011. 20,00
mjesto: Zagreb; Arheološki muzej, Trg N.Š. Zrinskog 19
url: http://www.amz.hr
Keramičke posude i njihovi ulomci predstavljaju najbrojnije nalaze na gotovo svim arheološkim nalazištima  i  stoga predstavljaju iznimno važan izvor informacija o ljudskim zajednicama koje su ih izrađivale i koristile. Od samih početaka izrade u razdoblju neolitika one su imale važnu ulogu u svim segmentima života, u pripremanju i skladištenju hrane, u raznim ritualima i svečanostima, metalurgiji,  a bile su i predmet razmjene i trgovine.

Priča o keramici ispričana je kroz materijal iz mlađeg željeznog doba s područja Hrvatske, između rijeka Save i Drave, kada je tim prostorom dominirala latenska kultura, čiji su nosioci bili Kelti. Oni donose i neke napredne lončarske tehnologije, primjerice  brzo lončarsko kolo i vertikalne keramičarske peći, koje će krajem ovo razdoblja dovesti do prve masovne proizvodnje keramičkih posuda. 

Kako bi što kvalitetnije prikazali složeni proizvodni proces, od prikupljanja i pripreme sirovina preko modeliranja i ukrašavanja do pečenja keramičkih posuda te načine na koji su one korištene, izložba je upotpunjena i vjernim replikama  lončarskog kola i peći, video materijalom i ilustracijama.