Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 2. VAFI-ja

Dodjelom nagrada u varaždinskom Multimedijalnom centru KULT završio je Drugi međunarodni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI). Nakon odgledanih 300 minuta animiranih filmova, žiri je u kategoriji Mini, statuu Vafi i diplomu dodijelio animiranom filmu 'Ludara' Sare Pongračić iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina. 
 
vrijeme: 01.05.2011.
mjesto: Varaždin
url: http://www.pen.hr/Eng-StojePEN.asp
U kategoriji Midi, statuu Vafi i diplomu dobila je grupa autora iz Velike Britanije za animirani film 'Can you teach a worm to tango?' (Može li se crva naučiti plesati tango?) Stogursey Primary School iz Bridgetowna, a u kategoriji Maxi animirani film '1000 ždralova' Jane Fantov i Stelle Hartman iz zaprešićkog Foto kino video kluba.
 
Predsjednik žirija Dan Bennet istaknuo je da je na VAFI-ju vidio mnogo prekrasnih i kvalitetnih animiranih filmova različitih stilova te da Festival na najbolji način predstavlja stvaralaštvo djece i mladih, što je izvrsno za budućnost animacije. Zahvalio je organizatorima i gradu domaćinu, koji je u tri dana festivala na najbolji način ugostio 80-ak gostiju, mladih animatora i njihovih voditelja iz SAD-a, Kine, Tajvana, Poljske, Izraela, Srbije, Slovenije, ali i mnogih hrvatskih gradova (Šibenik, Rijeka, Osijek, Zagreb, Zaprešić, Čakovec...).
 
Na VAFI je bilo prijavljeno 145 filmova iz 20 zemalja, a u službenoj konkurenciji prikazano je 87. Autori su im djeca i mladi do 18 godina, koji su se natjecali u tri kategorije: Mini, Midi i Maxi. U svakoj kategoriji dodijeljene su jedna prva nagrada - statua Vafi i diploma te po četiri ravnopravne druge nagrade - diplome.
 
Festival je imao humanitarni karakter. U suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije prikupljale su se donacije za stradale u katastrofalnom potresu i tsunamiju u Japanu, koji će sljedeće godine biti partner trećeg VAFI-ja, od 13. do 15. travnja. (Hina)