Preskočite na glavni sadržaj

Izložba slika Nevene Lovrić Baruh

U četvrtak, 14. travnja, u 19 sati, u Galeriji M. i I. Steiner, u sklopu Židovske općine Zagreb, otvara se mala retrospektiva akademske slikarice Nevene Lovrić Baruh, pod nazivom 'U spomen Stjepana Baruha'. Izložba se može razgledati do 2. svibnja.
vrijeme: 14.04.2011. 19,00
mjesto: Amsterdan, The Netherlands
url: http://networkcultures.org/
Slikarica Nevenka Lovrić nije imala ravnu liniju razvoja, niti je djelovala u kontinuitetu, ali ukupni saldo njezina preko polstoljetnoga bavljenja slikarsvom ipak zaslužuje pažnju. Istina je da veliku većinu njezinih sačuvanih radova sagledavamo u povijesnoj perspektivi, jer pripadaju uglavnom davnim danima i prošlosnim poetikama i tendencijama, no to ne znači da na nas danas ne djeluje. Dapače, određena patina i dah nataloženoga trajanja čini ih posebno zanimljivima, a možda čak se sada doimlju autentičnijim svjedočanstvima duha vremena i oscilacija ukusa nego li u trenutku kada su ti radovi nastali..

Dokazujući svoju metjersku spremu u standardnim portretima i mrtvim prirodama, potvrdivši se i u ilustracijama i opremama knjiga, Nevenka Lovrić u našoj svijesti i povijesti ponajprije ostaje kao njegovatejica pitome nadrealističke vidovitosti i kao slikarica što je umješno evocirala sudbinu Zadra kao kreativni izazov.. iz teksta Tonka Maroevića


 
Nevenka Lovrić Baruh rođena je 1925. u Đakovu. Diplomirala je 1954. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof.Antuna Mezdjića. Suradnica je Majstorske radionice Krste Hegedušića zajedno s Ferdinandom Kulmerom, Vaskom Lipovcem, Ivom Kalinom i drugima. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Veliki dio života provela je u Oprtlju u Istri. Danas živi u Domu zaklade Lavoslav Schwarz u Zagrebu.