Preskočite na glavni sadržaj

Moskovski solisti i Jurij Bašmet!

Moskovski solisti i Jurij Bašmet!
U srijedu, 13. travnja, u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u okviru ciklusa 'Forte Fortissimo' Koncertne direkcije Zagreb, gostuju Moskovski solisti i Jurij Bašmet!
vrijeme: 13.04.2011. 19,30
mjesto: Düsseldorf, Germany
url: http://www.duesseldorfer-schauspielhaus.de/



MOSKOVSKI SOLISTI
JURIJ BAŠMET, dirigent i solist



Program

Edvard Grieg
''Iz Holbergova vremena'', suita za gudački orkestar, op. 40
Praeludium
Sarabande
Gavotte
Air
Rigaudon


Franz Schubert
Sonata za arpeggione i glasovir u a-molu, D. 821, ''Arpeggione sonata''
Allegro moderato
Adagio
Allegretto
(obr. za violu i gudače: Roman Balašov)


* * *

Petar Iljič Čajkovski
''Sjećanje na Firencu'' u D-duru, op. 70 (verzija za gudački orkestar)
Adagio con spirito
Adagio cantabile e con moto
Allegretto moderato
Allegro  vivace


Moskovski solisti debitirali su 19. svibnja 1992. u Velikoj dvorani Moskovskog konzervatorija, a dva dana kasnije nastupili su i u Salle Pleyel u Parizu. Ponajbolji diplomanti Moskovskog držanog konzervatorija okupljeni oko violista Jurija Bašmeta, nastavili su s velikim uspjehom nizati koncerte u prestižnim dvoranama svijeta kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Concertgebouw u Amsterdamu, Suntory Hall u Tokiju, Barbican u Londonu, Tivoli u Kopenhagenu, Dvorana Berlinske filhamonije i dr. Brojne ugledne glazbenike broje među svoje suradnike: Sviatoslav Richter, Gidon Kremer, Mstislav Rostropovič, Vladimir Tretjakov, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Sarah Chang, Barbara Hendricks, James Galway, Natalia Gutman, Lynn Harrell, Mario Brunello i Thomas Quasthoff samo su neki od njih. Godine 1994. uz Gidona Kremera i Mstislava Rostropoviča snimili su album za EMI, a CD s djelima Dmitrija Šostakoviča i Johannesa Brahmsa zabilježen za Sony Classical, časopis Strad proglasio je snimkom godine te je zaslužio i nominaciju za Grammy. Još jedna nominacija za tu nagradu stigla je 2006. za CD s komornim simfonijama D. Šostakoviča, Georgija Sviridova i Mieczyslawa Weinberga, da bi sljedeće godine, za snimku glazbe Igora Stravinskog i Sergeja Prokofjeva, i dobili Grammy. Orkestar redovito gostuje na radijskim i televizijskim programima u Rusiji i inozemstvu, a nastupe su prenosile ili snimale mreže poput BBC-ja, Bavarskog radija, Francuskog radija i NHK. Redoviti su i nastupi na cijenjenim festivalima, što uključuje Festival Rostropovič u Evianu u Francuskoj, Festival u Montreuxu u Švicarskoj, festivale u Sydneyu, Bathu, BBC Proms u Londonu, Prestige de la Musique i Sony Classical u Parizu te Prosinačke večeri u Moskvi. Tijekom gotovo dvadeset godina djelovanja, Moskovski solisti ostvarili su preko 1300 koncerata, nastupajući po cijelom svijetu i izvodeći brojna djela svjetske klasične literature, ali i manje poznata i rijetko izvođena te nova ostvarenja. Programi im se odlikuju inovativnošću, raznolikošću i zanimljivim premijerama. Svjetska kritika s entuzijazmom hvali njihovu izvanrednu tehničku vještinu, prštavu interpretaciju i jedinstveni zvuk.


''Bez sumnje, jedan od najvećih živućih glazbenika svijeta'', po londonskom Timesu, Jurij Bašmet svojom je virtuoznošću i osobnošću udahnuo nov život violi na suvremenoj glazbenoj sceni. Rođen 1953. u Rostovu na Donu u Rusiji, djetinjstvo je proveo u Lavovu u Ukrajini da bi potom otišao na studij na Moskovski konzervatorij gdje su mu profesori bili Vladim Borisovski i Fedor Družinin. Pobjeda na Međunarodnom violističkom natjecanju u Münchenu 1976. označila je početak njegove međunarodne karijere. Od tada  je nastupao s vodećim orkestrima svijeta: Berlinska i Bečka filharmonija, Kraljevski Concertgebouw orkestar, simfonijski orkestri iz Bostona, Chicaga i Montreala, Njujorška filharmonija, Londonska filharmonija i Londonski simfonijski orkestar. U prosincu 2002. postao je glavni dirigent tada novoosnovanog Simfonijskog orkestra Nove Rusije s kojim je ostvario niz koncerata u Moskvi, uz turneje po Europi. Kao dirigent i solist nastupao je uz Drezdensku filharmoniju, Filharmoniju iz Tokija, Komorni orkestar iz Saint Paula, Orkestar Maggio Musicale Fiorentino te Filharmoniju iz Bruxellesa. Godine 1992. osnovao je Moskovske soliste s kojima od tada nastupa po cijelom svijetu. Pri komornom muziciranju, najbliskiji su mu partneri (bili) Sviatoslav Richter, Gidon Kremer, Mstislav Rostropovič, Maxim Vengerov, Natalia Gutman, Viktoria Mulova te Kvartet Borodin. S mezzosopranisticom Angelikom Kirchschlagher i pijanistom Jean-Yvesom Thibaudetom oformio je uspješan trio s kojim izvodi glazbu prošlosti i sadašnjosti u neobičnim aranžmanima. Osim što nastupa na prestižnim festivalima, i sam je umjetnički ravnatelj Prosinačkih večeri u Moskvi.

Jurij Bašmet je mnoge suvremene skladatelje nadahnuo za proširivanje repertoara za violu, pa ne začuđuje da njeguje bliska prijateljstva i suradnju s nizom skladatelja, među kojima je bio Alfred Schnittke, a još uvijek je Sofia Gubaidulina. Koncert za violu, koji je Schnittke pisao upravo za njega, danas je repertoarno djelo, a ostala djela koja je nadahnuo uključuju koncerte Poula Rudersa, Aleksandra Čajkovskog i Aleksandra Raskatova. Zaslužan je i za premijerne izvedbe skladbi Styx Giye Kanchelija, The Myrrh-Bearer Johna Tavernera te On Opened Ground Mark-Anthonya Turnagea. Upravo je Kanchelijev Styx i Gubaidulinin Koncert snimio za Deutsche Grammophon za što je zaslužio Diapason d'Or i nominaciju za Grammy. Od ostalih albuma za istu etiketu, ističu se Mozartova Sinfonia concertante s Anne-Sofie Mutter, Brahmsov 1. glasovirski kvartet s Marthom Argerich, Gidonom Kremerom i Mischom Maiskim te Bartókov Koncert uz Berlinsku filharmoniju pod ravnanjem Pierrea Bouleza. S Moskovskim solistima započeo je hvaljeni niz snimki, među kojima su simfonije D. Šostakoviča, G. Sviridova te M. Veinberga, djela I. Stravinskog i S. Prokofjeva (što je nagrađeno Grammyem) te glazba skladatelja s Dalekog istoka. Između ostalog, Jurij Bašmet s entuzijazmom promiče i glazbu Beatlesa i Jimia Hendrixa, a vodio je i vlastitu političku emisiju na Ruskoj televiziji. Svira violu Paola Antonia Testorea iz 1758. u čiji je posjed došao 1971. godine.