Preskočite na glavni sadržaj

Zlatko Sviben dobio prvu nagradu 'Marin Držić'

Između rekordnih 66 tekstova prijavljenih na ovogodišnji natječaj za Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2010. prvu nagradu osvojio je Zlatko Sviben za dramu 'Odsjev magle', objavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture. 
 
vrijeme: 11.04.2011.
mjesto: Zagreb
url: http://www.min-kulture.hr
Samozatajni erudit, istinski prvosvećenik teatarske prakse i teorije, svestrani znalac svjetske i hrvatske književne povijesti, Zlatko Sviben, u vrhunski skladanu tekstu, zasnovanu na djelu Miguela de Unamuna, majstorski isprepleće zbilju i maštu, sadašnjost i prošlost, život i glumište, javu i san, ocijenilo je stručno povjerenstvo u obrazloženju nagrade.
 
Drugu nagradu ravnopravno dijele Jasen Boko za dramu 'O kupusu i bogovima', u kojoj autor 'izuzetno umješno i duhovito dovodi u sukob ljudske karaktere, vremenska razdoblja, ideologije i svjetonazore' te Irena Škorić za 'Libreto', djelo bogato napetošću i dinamikom radnje, u kojem ta filmska redateljica 's razumijevanjem i strašću ponire u dramu svojih junaka iz jet-seta i polusvijeta'.
 
Dodijeljene su i tri ravnopravne treće nagrade - Hrvoju Hitrecu za 'sumornu urbanu bajku' o tinejdžerki Latici 'Asasin (urbana bajka)', Marijani Noli za 'Dubrovačke legende (Grad iz snova)', u kojoj autorica 'spaja dubrovačku prošlost i sadašnjost, legendarne osobe i suvremenike' te Karmeli Špoljarić, za djelo 'Nula kuna po minuti', u kojemu ona 'na potresan i human način iznosi problem rasapa i otuđenosti današnjih obitelji, čiji članovi međusobno komuniciraju isključivo mobitelima'.
 
Ministar kulture Jasen Mesić ocijenio je nagradu za dramsko djelo vrlo vrijednom ne samo zato što prva nagrada iznosi 40 tisuća kuna, druga 30 i treća 20 tisuća već i zato što ministarstvo tom nagradom, istaknuo je, potiče stvaranje djela za dramsko prikazivanje. Podsjetio je da je kroz taj sustav od 1994. na pozornice postavljeno 46 djela.
 
Kao ovogodišnju osobitost nagrada, književnik i kazališni kritičar Boris B. Hrovat, predsjednik stručnog povjerenstva, izdvojio je postupnu promjenu žarišta autorske pozornosti, u koje, ustvrdio je, sve više ulazi svojevrsna kriza komunikacije te, u skladu s time, i međuljudskih odnosa, odnosno institucija koje ih reguliraju i formaliziraju.
 
Uz Hrovata, u povjerenstvu su bili glumica Branka Cvitković i književnik Nino Škrabe.
 
Škrabe je naglasio kako su se ove godine prijavili autori različitih naraštaja, svjetonazora, žanrovskih opredjeljenja i podrijetla, a veliku kvalitetu pokazalo je žensko pismo. Po njegovim riječima, za hrvatsko je kazalište vrlo bitno što se velik broj djela nagrađenih na tom natječaju u konačnici izvede na pozornici, a svi se tekstovi objavljuju u posebnu zborniku.
 
Nagrade će biti svečano uručene 26. travnja u Splitu na otvorenju Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta 21. Marulićevih dana, a sutradan će studenti umjetničkih akademija iz Splita, Osijeka i Zagreba čitati nagrađene tekstove. U okviru festivala će, među ostalim, ravnatelji hrvatskih kazališta govoriti o sustavu školovanja mladih glumaca.
 
U uži izbor za nagrade ušlo je 12 djela, koja povjerenstvo preporučuje hrvatskim kazalištima, s napomenom kako bi njihova izvedba bila poželjna jer bi se time proširio profil kazališnih repertoara. Među njima su djela Mire Gavrana, Olje Lozice, Filipa Nole, Silvije Šesto, Stjepana Šešelja, Roberta Roklicera, Marine Vujčić i drugih.
Nagrada za dramsko djelo 'Marin Držić' dodjeljuje se od 1991. (Hina)