Preskočite na glavni sadržaj

D&B Duo na Muzičkom biennalu Zagreb

U subotu 9. travnja, u sklopu 26. Muzičkog biennala Zagreb – uglednog međunarodnog festivala suvremene glazbe koji slavi 50 godina od svog utemeljenja, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 22 sata nastupit će klavirski duo D&B.
vrijeme: 09.04.2011. 22.00 sata
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog (Mala dvorana)

Duo čine mladi hrvatski pijanisti Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek koji su svoje zajedničko djelovanje započeli 2006. godine u sklopu poslijediplomskog studija klavira na Konzervatoriju u Lausannei. Već od samog početka zajedničkog djelovanja privukli su velik interes švicarske publike, kritičara i koncertnih organizatora, za čime su uslijedili i njihovi nastupi diljem Europe. Na Biennalu će izvesti jedno od kapitalnih djela komorne glazbe 20. stoljeća – Vizije amena francuskog skladatelja Oliviera Messiaena, čime će ujedno postati i prvi hrvatski umjetnici koji ostvaruju integralnu izvedbu ovog djela.

Messiaen je skladao ovu opsežnu sedmerostavačnu skladbu 1943. godine po povratku u okupirani Pariz nakon zatočeništva u nacističkom logoru, a potaknut talentom i virtuoznošću svoje tada 17-godišnje studentice Yvonne Loriod koja će mu kasnije postati i suprugom.  Loriod i Messiaen su se proslavili zajedničkim izvedbama njegove glazbe, a Vizije amena su postale neizostavni dio repertoara za klavirska dua. Djelo je to u kojemu se isprepliću elementi svjetovnog i duhovnog; egzotični ritmovi Dalekog Istoka uz filozofsku i religijsku tematiku Zapada, iskorištavajući pritom zvukovne i tehničke mogućnosti dvaju klavira do krajnjih granica.

Opširnije:
 www.mbz.hr
 www.dubravka-vukalovic.com
 www.brunovlahek.com