Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje Dalibora Martinisa / 'Data recovery'

Predavanje transmedijalnog i video umjetnika, Dalibora Martinisa pod nazivom 'Data recovery', održat će se u Likovnom centru Rupčić u Sisku, u utorak, 12. travnja, u 19,30 sati.
vrijeme: 12.04.2011. 19,30
mjesto: Sisak; Likovni centar Rupčić, Rimska 8
url: http://www.dalibormartinis.com
Autor će govoriti o radovima koje je, pod zajedničkim nazivom 'Data Recovery', realizirao od 1974. do danas, a temelje se na postupku povrata izgubljenih podataka.

'Baš kao i u slučaju gubitka podataka s diska kompjutera koje je katkada moguće spasiti tek djelomično i raspršene izvan originalnih datoteka, ovim postupkom želim povratiti neke fragmente događaja ili situacija koje su se izgubile u našem sveopćem urbanom memory loss-u. Svako naknadno kontekstualiziranje događaja kroz njegovu interpretaciju i historizaciju bila bi manipulacija izgubljene zbilje. Umjesto opisa koji neki sadržaj smješta u povijesno vrijeme i prostor želimo proizvesti 'pojavu bez konteksta koja se u cijelosti podudara sa stvarnim zbivanjem' (Wallace Stevens). D.M.'
 
Dalibor Martinis (Zagreb, 1947.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 1969., a od 1973. djeluje kao videoautor (do 1992. i u koautorstvu sa Sanjom Iveković). Održao je brojne samostalne izložbe, performanse i projekcije, i sudjelovao na brojnim međunarodnim izložbama (Bijenala u Veneciji, Sao Păolu, Kwangjuu, Dokumenta/Kassel i dr.), te na videofestivalima (Berlin, Tokyo, Montreal, Locarno, i dr.).

Bio je stipendistom (Canada Council/(Kanada 1978, Jaica/Japan 1984, Artslink/USA 1994.). Osvojio je više međunarodnih nagrada (Tokyo Video festival 1984., Locarno 1984., Alpe/Adria Film Festival Trst 1996.). Njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti/Zagreb, The Museum of Modern Art/New York, Stedelijk Museum/Amsterdam, centru ZKM/Karlsruhe, New York Public Library, Kontakt/Erste Bank, Beč i dr.

Predavao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (1987.-1991.) i Ontario College of Art u Torontu (1991/2). Trenutačno predaje na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci. Godine 1996. nagrađen je Vjesnikovom nagradom Josip Račić, a 1998. nagradom grada Zagreba.