Preskočite na glavni sadržaj

Premijere Gavranovih drama u Pragu i Moskvi

Jedan od najizvođenijih hrvatskih književnika i dramatičara Miro Gavran tijekom travnja imat će u Češkoj i Rusiji dvije premijere svojih djela: drama 'Noć bogova' premijerno će se izvesti 10. travnja u Pragu, a 'Sve o muškarcima' dan kasnije u Moskvi. 
 
vrijeme: 10.04.2011.
mjesto: Germany
url: http://www.myspace.com/stereounplugged
Češku verziju Gavranove drame 'Noć bogova' iz 1986. izvest će praško kazalište Komorni Činohra, u režiji Jirija Babeka. Tu priču o sukobu politike i umjetnosti, koja je dosad igrala u skoro dvadeset različitih kazališta, prevela je Dagmar Ruljančić, a glume Vasil Fridrich, Lukaš Kral i Matouš Ruml.
 
Kazalište Svobodnaya scena iz Moskve 11. travnja premijerno će u Kazalištu MTUZ uprizoriti komediju 'Sve o muškarcima'. Na ruski ju je preveo Sergej Girin, redatelj je Yakov Lomkin, a glume Maxim Averin, Petr Krasilov, Viktor Dobronravov i Dmitry Joidik.
 
Od praizvedbe 2006. u Slovačkoj taj Gavranov tekst, koji s humorom i neočekivanim sukobima prikazuje svijet suvremenog muškarca, imao je desetak premijera, a preveden je, među ostalim, na engleski, poljski, slovački, rumunjski, češki, latvijski.
 
Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na 35 jezika, njegove drame i komedije imale su više od 200 premijera, a vidjelo ih je više od dva milijuna gledatelja diljem svijeta, stoji u priopćenju Presscuta. (Hina)