koncert

Hrvatski komorni orkestar u HNK u Varaždinu


vrijeme: 02.01.2010. 20,00
mjesto: Varaždin; HNK u Varaždinu, Augusta Cesarca 1

U subotu, 2. siječnja 2010. godine, s početkom u 20 sati, Hrvatski komorni orkestar nastupa u HNK-u u Varaždinu. Dirigent je Dian Tchobanov, solistica Barbara Othman, a večer glazbe posvećena je Johannu Straussu, Josephu Straussu, Imri Kalmanu i Franzu Leharu.

Barbara Othman živi u Selniku kraj Ludbrega, trenutno završava magisterij pjevanja. Održala je brojne koncerte u domovini i inozemstvu, a projektom HRT i Matice iseljenika 'Hrvatska priča' uz orkestar HRT-a nastupila u Južnoj Americi, SAD-u, Australiji, Južnoj Africi i zemljama Europe. Nastupala je uz Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačku filharmoniju, Orkestar Hrvatske vojske, Tamburaški orkestar HRT-a, Big band HRT-a, Dubrovački gudački kvartet, Simfonijski orkestar Mostar, Simfonijski orkestar Budimpešte i brojnim drugima.

U finale svjetskog natjecanja solo pjevača 'Belvedere' plasirala se 2002. godine i osvojila nagradu 'Axelle Gall', glavnom ulogom u mjuziklu 'West side story' debitirala 2003. godine na pozornici HNK Zagreb, a u sklopu Splitskog ljeta, u kolovozu 2006. godine nastupila je u ulozi egipatske svećenice

Dian Tchobanov rođen je 1971. godine u Plovdivu. Glazbeno obrazovanje stekao je na Državnoj glazbenoj akademiji u Sofiji i na bečkom Univerzitetu za glazbu i umjetnost. Nakon magisterija, usavršavao se na majstorskom tečaju kod Sir Colina Davisa. Kao sudionik međunarodnih glazbenih seminara i natječaja za dirigente, osvojio je nekoliko nagrada, među ostalima drugu i specijalnu nagradu na Međunarodnom dirigentskom natjecanju Lovro pl. Matačić u Zagrebu 2003., i dr.

Kao prvi dirigent angažiran je u Sofijskom filharmonijskom orkestru od 2004., u kojemu trenutačno obnaša dužnost umjetničkog ravnatelja. Od 2007. godine je šef dirigent Državne opere u Staroj Zagori, često gostujući kao dirigent u nekoliko najvećih orkestara Mađarske i Makedonije. Nekoliko je puta u proteklim godinama nastupio i sa zagrebačkim Hrvatskim komornim orkestrom.

Od 2006. godine predavač je na međunarodnoj radionici za dirigente u Varni. Uz tekuće obaveze često nastupa i kao pijanist s Bečkim filharmonijskim orkestrom pod ravnanjem Sejija Ozawe. Živi u Beču. Ravnanje premijernom izvedbom baleta Vragolasta djevojka prva je njegova suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

 Hrvatski komorni orkestar osnovan je 1989. Svrha orkestra je uvesti mlade glazbenike u vrhunsko komorno sviranje. Po osnutku orkestra na njegovo čelo dolazi Kazushi Ono, a od sezone 1995/96 umjetničko vodstvo preuzima maestro Pavle Dešpalj. Uz standardni klasični repertoar za komorne orkestre, posebnost orkestra je gajenje i poticaj domaćim skladateljima, pa tako na svojim nastupima posebnu pozornost pridaje obilježavanju godišnjica naših velikana glazbene baštine. Ansamblom stalno dirigiraju dr Milan Horvat i ruski dirigent Nikolai Aleksejev. Hrvatski komorni orkestar izdao je i tri samostalna kompakt diska. Hrvatski komorni orkestar osnovan je 1989. Svrha orkestra je uvesti mlade glazbenike u vrhunsko komorno sviranje. Po osnutku orkestra na njegovo čelo dolazi Kazushi Ono, a od sezone 1995/96 umjetničko vodstvo preuzima maestro Pavle Dešpalj. Uz standardni klasični repertoar za komorne orkestre, posebnost orkestra je gajenje i poticaj domaćim skladateljima, pa tako na svojim nastupima posebnu pozornost pridaje obilježavanju godišnjica naših velikana glazbene baštine. Ansamblom stalno dirigiraju dr Milan Horvat i ruski dirigent Nikolai Aleksejev.  

Izvor: Koncertni ured Varaždin

(I.P., 28.12.2009)