Preskočite na glavni sadržaj

V. Žmegač - Prošlost i budućnost 20. stoljeća

Predstavljanje knjige Viktora Žmegača 'Prošlost i budućnost 20. stoljeća - Kulturološke teme epohe' održava se u srijedu, 23. ožujka, u Matici hrvatskoj, s početkom u 13 sati. Knjigu, uz autora, predstavljaju August Kovačec, Marko Grčić te Krešimir Nemec. Pijanistica Katarina Krpan izvodi dvije skladbe Sergeja Prokofjeva.
vrijeme: 23.03.2011. 13,00
mjesto: USA
url: http://www.martinafiljak.com/hr/
'Nastojao sam pokazati neka polazišta dvadesetog stoljeća i iz tog razdoblja izvesti linije koje vode u budućnost. Uostalom, u toj se budućnosti već nalazimo, no nijedan razuman čovjek ipak neće reći da su teorije i dijagnoze kulturološke naravi zastarjele ili prevladane. Naprotiv, sve su istinske duhovne spoznaje aktualne i nema ozbiljnog kritičara ili znanstvenika koji može bez teorijskih postaja prošlog stoljeća, bez obzira na to radi li se o psihoanalizi, o mijenama u arhitekturi, o filozofiji egzistencije ili o prognostici u sjeni atomske bombe.' Viktor Žmegač, Jutarnji list

U novom esejističkom bestseleru Viktor Žmegač portretira prošlo stoljeće na temelju važnih kulturoloških i filozofskih djela koja su svojom personalnom i epohalnom reprezentativnošću obilježila 20. stoljeće. Premda je izbor takvih djela posve osoban pa ujedno nudi i obrise piščeva autoportreta, malo je onih koji autorov subjektivni izbor (Freud, Saussure, Heidegger, Benjamin, Camus, Adorno, Simone de Beauvoir, McLuhan, Fromm, Safranski i drugi) ne bi potvrdili kao svojevrstan kanon i mjerilo objektivna prikaza epohe 20. stoljeća.