Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Zlatka Boureka u Galeriji Forum

U četvrtak, 17. ožujka s početkom u 20 sati, u Galeriji Forum otvara se izložba slika Zlatka Boureka pod nazivom 'Čiklovi i dereglije na Dravi'. Radovi se mogu razgledati do 9. travnja.
vrijeme: 17.03.2011. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Forum, Teslina 16
url: http://www.kic.hr
Zlatko Bourek, akademski kipar, režiser, autor crtanih i igranih filmova, jedan od najsvestranijih i najplodnijih hrvatskih umjetnika, izložit će 30 svojih radova nastalih u razdoblju od 1961. do 2009. godine.

'...Dakle,u velikom rasponu od pola stoljeća slikar problematizira tu svoju veliku temu života ljudi na rijeci Dravi i prizore njihove svakodnevnice 'pokriva' fantastičnim, pričinom i tlapnjom, ispunjavajući prostore običnog iracionalnim i metafizičkim, često naglašavajući njihovu humornu komponentu i nazivom djela…'Mico ja bi te diro' (2001.),'Šareni kum' (2008.) i tome slično.

'Ispisujući' likovnim jezikom tu kroniku života na rijeci Dravi s autobiografskim reminiscencijama slikar je neposrednost doživljaja sačuvao u čistoći likovnih elementa s kojima i oblikovao fantastične prizore od stvarnih motiva.

Svoj specifični likovni rukopis gradio je i na velikom iskustvu njemačkog ekspresionističkog slikarstva kao i na poetici nadrealističkog i metafizičkog gdjekad tangirajući poetiku velikih prethodnika; Otta Dixa, Maxa Beckmanna, Bena Schrama, Krste Hegedušića, da spomenemo tek neke među bliskim.

Dakako, da je zanimljivo konstatirati da ni brojnost narativnih sastavnica nije „zatvorila“ prostor slike literarnim sadržajima. Naprotiv, već ga je elementarnom snagom likovne izražajnosti otvorila silovitim prodorima imaginaciji koja i stvara Bourekov fantastičan svijet.' Iz predgovora Milana Bešlića