Preskočite na glavni sadržaj

Irena Lukšić: Vjesnici nove književnosti

Predstavljanje knjige 'Vjesnici nove književnosti', autorice Irene Lukšić, održava se u srijedu, 23. veljače, s početkom u 19 sati, u Matici hrvatskoj Sisak. Na promociji, uz autoricu, sudjeluje i Darija Žilić, kritičarka. Ovom prigodom bit će prikazan i dokumentarni film 'Soba i pol', koji govori o životu i djelu Josifa Brodskog.
vrijeme: 23.02.2011. 19,00
mjesto: Sisak; Matica hrvatska Sisak, Rimska 9
url: http://maticahrvatskasisak.hr
'Pod naslovom 'Vjesnici nove književnosti' sabrani su kritičko-esejistički tekstovi o knjigama koje su u protekla dva desetljeća predstavljale važan kulturni događaj u ruskoj - a počesto i u hrvatskoj te svjetskoj kulturi. Velike demokratske promjene koje su se, naime, dogodile nakon pada Berlinskog zida iznijele su na vidjelo mnoga bitna djela koja se u uvjetima totalitarnih režima nisu smjela spominjati.

Riječ je o beletristici, poglavito o djelima autora koji su ostvarili značajan opus u emigraciji - poput Leonida Andrejeva ili Leonida Cipkina, potom o publicistici koja je imala utjecaja na suvremenu misao, poput djela Georgija Fedotova, zatim o znanstveno relevantnim izdanjima iz poznatih svjetskih slavističkih centara (zbornik o Ani Ahmatovoj), ali i poeziji koja se s podjednakom pozornošću pratila u Rusiji i dijaspori (Marina Temkina). U žiži autoričina interesa nalazi se i aktualna književna proizvodnja u Rusiji, posebno knjige pisaca koji su nekoć djelovali u uvjetima undergrounda (npr. Dmitrij Prigov).

Prateći zbivanja u književnom životu Rusije i rusko približavanje Zapadu autorica je ispisala i svojevrsnu kroniku 'odrastanja' bivših socijalističkih društava, njihovu vitalnost i želju za ispravljanjem velikih povijesnih nepravdi. Tekstovi o ruskim knjigama i autorima svjedočanstvo su o jednom vremenu, o svijetu koji uvijek traži neka bolja rješenja od postojećih. Naposljetku, tekstovi na mnoge ruske teme itekako su bliski hrvatskim duhovnim iskustvima i očekivanjima.' mvinfo