Preskočite na glavni sadržaj

Bukovčevi ateljei – izložba u Cavtatu

Bukovčevi ateljei – izložba u Cavtatu
U subotu, 18. prosinca, u 19 sati, u Kući Bukovac u Cavtatu, otvara se izložba Imaginativni svjetovi - Bukovčevi ateljei. Radovi se mogu razgledati do 19. lipnja 2011. godine.
vrijeme: 18.12.2010. 19,00
mjesto: Berlin, Germany
url: http://www.hnk-zajc.hr/

 Atelje u 19. stoljeću inspirativni je prostor u kojem umjetnik stvara svoja djela, svoju osobnost, ali i prima klijente. U drugoj polovici stoljeća ovi umjetnički prostori postaju sve raskošniji. U njima se ogleda eklekticizam historijskih stilova i sve veći interes za Orijent i Daleki Istok.  Ovaj fenomen nije zaobišao ni Vlaha Bukovca, našeg slikarskog velikana, koji je kroz zadnja dva desetljeća 19. stoljeća, mijenjajući mjesta boravka i rada,  sagradio i opremio nekoliko bogato dekoriranih ateljea.

 


Polazeći od izuzetno vrijednog predmeta iz zbirke Kuće Bukovac - albuma u kojem je Bukovac skupio fotografije svojih suvremenika u njihovim pariškim ateljeima, a koje su dio poznate serije francuskog fotografa Edmonda Bénarda 'Les Artistes chez eux' – izložba propituje odnos Bukovca prema njegovim izabranim uzorima i problem imitacije i originalnosti u umjetničkom stvaralaštvu.

Na izložbi je, osim predstavljanja spomenutog albuma i originalnih Bukovčevih fotografija, evociran i imaginativi svijet slikarskog ateljea onoga vremena.

Autorice izložbe su Rachel Rossner, doktorantica na Odsjeku povijesti umjetnosti University of Chicago, i Helena Puhara i Lucija Vuković, kustosice Kuće Bukovac u Cavtatu.