Preskočite na glavni sadržaj

Priopćenje za medije Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije

Priopćenje za medije Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije: Skladba “Moja domovina” neukusno iskorištena u komercijalne svrhe.
vrijeme: 17.12.2010.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.crs-festival.com/

vih dana na gotovo svim TV kanalima zasuti smo izvedbama izmijenjene verzije jedne svima poznate, sasvim posebne skladbe. Radi se o skladbi "Moja domovina" autora Zrinka Tutića i Rajka Dujmića.
Posebnost te pjesme počinje dakako od talenta njezinih autora, ali na tome sigurno ne završava, njena je jedinstvenost i u tome što joj se teške 1991. godine odazvala cijela hrvatska glazbenička elita, bez pitanja. Njena je posebnost još i u tome da je bila prihvaćena baš od svih, i postala je jedan od simbola nadanja i želja napadnute zemlje, lijepa i miroljubiva kakva već jest.

Ono što je ona danas, nesporno je zasluga njenih autora, ali i zasluga svih izvođača, pa i svih nas koji smo je prihvatili i učinili neproglašenom himnom jednog vremena. I s pravom su autori u intervjuima izjavljivali da se to "događa jednom u životu". Ako se uopće i dogodi, dodali bismo.

Ta je i takva skladba dobila drugi tekst, posvećen jednoj kompaniji koja se bavi telekomunikacijama. Jednim potezom, pravno legalnim, ali spornim u svakom drugom pogledu, pa i estetskom, tako su u reklamne svrhe prisvojene i skladba, ali s njom i sve što ona nosi, i želje i nadanja koje je ona predstavljala, i sve što je ona značila. Nekolicina sudionika ovog "poduhvata" time je ozbiljno dovela u pitanje želje i doprinose svih koji su tada u izvornoj izvedbi sudjelovali i dali svoj doprinos, u vremenu na koje su i hrvatski glazbenici s pravom bili i jesu ponosni.

S obzirom na novonastale okolnosti, Hrvatska glazbena unija ne vidi više razloga sudjelovanju u inicijativi obilježavanja dvadesete godine nastanka originalne snimke, odnosno koncerta predviđenog za 15.09.2011. godine u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski", kao ni u osnivanju zaklade koja je trebala nositi časno ime „Moja Domovina".

Zagreb, 17.12.2010.
Glavni odbor “Hrvatske glazbene unije”

 
--------------------------------------------------------
Hrvatska glazbena unija/Croatian musicians union
Brozova 8a, 10000 Zagreb
Hrvatska/Croatia
Tel: +385 (0) 1 3668 227 Fax: +385 (0) 1 3668 216
http://www.hgu.hr
http://status-online.hgu.hr
http://nagrada-status.hgu.hr
hgu@hgu.hr
RADNO VRIJEME ZA STRANKE/WORKING TIME FOR CLIENTS:
(pon.-pet./mon.-fri.): 09.00h - 15.00h