Preskočite na glavni sadržaj

Božićni ugođaj na Rabu

U prostorima Zimskog kina grada Raba na istoimenom otoku, 18. prosinca s početkom u 19,30 sati zasvirat će legende hrvatske etno i jazz glazbe – Lidija Bajuk i Matija Dedić. Riječ je o velikom božićnom koncertu s bogatim repertoarom starih hrvatskih božićnih pjesama koje će ovi glazbenici osebujnog stila interpretirati na sebi svojstven način.
vrijeme: 18.12.2010. 19.30 sati
mjesto: Rab

Iako se predblagdansko raspoloženje i koncerti božićne tematike u ovim svečarskim danima odvijaju u gotovo svakom većem mjestu Hrvatske, neki od takvih događanja već samom najavom plijene veću pažnju od ostalih. Jedan od njih je i koncert koji će u predblagdansko vrijeme biti održan u Rabu.  

U hrvatskoj je glazbenoj baštini  čitav niz tradicionalnih božićnih pjesama i napjeva, a poznavajući stilsku izvedbu jedne od najpoznatijih domaćih etno glazbenica – Lidije Bajuk koncert će biti prava glazbena etno poslastica. Dodamo li tome i osebujan jazz izričaj višestruko nagrađivanog jazz pijaniste Matije Dedića – jedinstveni je provod zajamčen.

Lidija Bajuk rođena je u Međimurju, i veliki dio njenog glazbenog repertoara posvećen je upravo međimurskom etno stilu. No kvaliteta njene izvedbe s vremenom ju je izdignula u jednu od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe, ali i etno kulture uopće.

Glazbenu karijeru započinje još krajem 80.-ih godina prošlog stoljeća kao predizvođač na koncertima američkih glazbenika poput Johna Mayalla i Joane Baez, no posljednjih petnaestak godina mahom je posvećena hrvatskim glazbenim korijenima. Izdala je četiri samostalna etno albuma te sudjelovala na cijelom nizu sličnih glazbenih projekata drugih autora. Glavni su joj dakle aduti etno glazba i starohrvatski tekstovi koje uvijek prati zvucima akustične gitare koju svira još od najranije mladosti.

I osebujan se stil pijaniste Matije Dedića razlikuje od ostalih hrvatskih glazbenika. Naime, kao mladi pijanist Matija Dedić još je krajem prošlog stoljeća otkrio sve čari jazza i otada uglavnom njeguje upravo takav glazbeni pravac. Tijekom glazbene karijere svirao je s nizom domaćih, ali i inozemnih eminentnih glazbenika, okupljao je oko sebe velike zvijezde različitih glazbenih pravaca. Više je puta nagrađivan za najbolji domaći jazz album godine, također ima i nekoliko priznanja za najboljeg hrvatskog pijanista godine, a svojevremeno se čak našao i među 11 najboljih pijanista na svijetu.

Božićni koncert u Rabu bit će stoga zaista prava glazbena poslastica.