Preskočite na glavni sadržaj

Vlado Kristl - izložba u MMSU Rijeka

 Vlado Kristl - izložba u MMSU Rijeka
U četvrtak, 16. prosinca, u 19 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, otvara se izložba još neprikazanih slikarskih radova velikana hrvatske avangarde, slikara, crtača, animatora, scenarista, redatelja, eksperimentatora i likovnog pedagoga Vlada Kristla (1923. – 2004.). Izložba se može razgledati do 6. veljače 2011.
vrijeme: 16.12.2010.
mjesto: Berlin, Germany
url: http://www.lyrikline.org
Izložbu prati dvojezičan katalog s tekstovima obitelji Kristl, Mathisa Mühlinga, Thomasa Brandlmeiera, Marine Viculin I Carole Regnier.

Vlado Kristl ( Zagreb, 24. 01. 1923 – München 7. 7. 2004.) jedan je od očeva hrvatske apstrakcije, jedan od najslobodnijih i najinteligentnijih umova hrvatske umjetnosti. Kristlova filmografija i bibliografija dobro je poznata, ali manje se zna o njegovom slikarstvu; osobito onom nakon 1962. godine kada Kristl napušta Hrvatsku (Jugoslaviju).

Stoga se na riječkoj izložbi po prvi puta predstavljaju radovi iz slikarskog opusa Vlade Kristla, obuhvaćajući razdoblje od 1959 – 2004. Pored slika i nezaobilaznih filmova izložit će se i Kristlove knjige umjetnika, vizualna poezija, pisma, objekti, kolaži, fotografije i arhivska dokumentacija. Rijeka je grad u kojem Kristl provodi dio svog djetinjstva i školovanja (Sušak), sudjeluje na izložbama 'Salon 54', 'Salon 59' i 'Salon 6'' , a Rijeku također navodi u zbirci pjesama Pet bijelih stepenica, 1961.
Izložba je rađena u suradnji s Jelenom i Madleine Kristl.