Preskočite na glavni sadržaj

Otvoreni prostori – tribina

Tribina Otvoreni prostori, u perspektivi održava se u utorak, 7. prosinca, u Društvenom centru Kino Mosor, s početkom u 17 sati. Tribina se bavi pitanjem modela i budućnosti djelovanja novootvorenih centara u gradu Zagrebu.
vrijeme: 07.12.2010. 17,00
mjesto: Zagreb; Društveni centar Kino Mosor, Zvonimirova 63
Sudjeluju: Nataša Rajković (Kultura promjene Studentskog centra), Emina Višnić (Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade), Mirna Žagar (Zagrebački plesni centar) i predstavnik/-ica Gradskog ured za obrazovanje, kulturu i sport, a razgovor će moderirati Dea Vidović.

U proteklih nekoliko godina u Zagrebu je revitalizirano ili otvoreno nekoliko prostora i institucija koji su barem donekle odgovorili na vječitu nedaću nezavisnih kazališnih i plesnih stvaratelja, ali i drugih aktera nezavisne kulture – nedostatak prostora u kojima bi mogli producirati i predstavljati svoj rad. To su prije svega Kultura promjene SC-a, Zagrebački plesni centar te Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, ali i drugi prostori kao što su Društveni centar Kino Mosor i Autonomni kulturni centar Medika. Te institucije i ti prostiri odraz su nastojanja - vizije, zahtjeva i napora - nezavisne kulturne scene, tog najdinamičnijeg dijela gradske kulture, da se osiguraju makar elementarni infrastrukturni uvjeti za bogatu nezavisnu kulturnu proizvodnju.

Ovom tribinom namjera je otvoriti razgovor između predstavnika tih prostora i institucija,  nezavisne scene i gradske uprave o trenutnom stanju, održivosti i perspektivama razvoja nezavisne kazališne i plesne produkcije, a s posebnim naglaskom na ulogu ovih prostora. U razgovoru će biti obuhvaćeni uvjeti i modeli rada ovih prostora te različiti aspekti njihova djelovanja u cilju osiguravanja kvalitetne podrške nezavisnoj sceni. Govorit će se i o tome kako Grad Zagreb kroz svoje politike i strategije može pratiti i poticati razvoj nezavisne scene, o ograničenjima i mogućnostima u ovim specifičnim vremenima, o tome kako zajedničkim naporima srednjeročno osigurati održivost te infrastrukture i otvoriti perspektive daljnjeg razvoja nezavisne kulturne produkcije u Zagrebu.

Tribina Otvoreni prostori u perspektivi dio je serije predavanja i razgovora Kultura i kvadratura koju organiziraju Platforma 9,81 – institut za istraživanja u arhitekturi i Savez udruga Operacija grad.

Izvor: www.kulturpunkt.hr