Preskočite na glavni sadržaj

'Majka asfalta' na beogradskom festivalu autorskog filma

Beogradski 16. festival autorskog filma, u sklopu kojega će biti prikazan film 'Majka asfalta', hrvatskog redatelja Dalibora Matanića, svečano je otvoren u utorak, 30. studenogi trajat će do 7. prosinca.
mjesto: Srbija, Beograd
Hrvatsku festivalsku premijeru film je imao ove godine na pulskom filmskom festivalu, na kojemu je nagrađen Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu Marije Škaričić.

Scenarij, čiji su autori Dalibor Matanić i Tomislav Zajec, nagrađen je na Thessaloniki Film Festivalu 2009. godine.
Glavne uloge u Matanićevu filmu igraju Marija Škaričić, Janko Popović Volarić, Krešimir Mikić, Noa Nikolić, Judita Franković, Ozren Grabarić, Lana Barić i Franjo Dijak.

Film je priča o propasti braka mladoga para te o snalaženju mlade žene koja sa sedmogodišnjim sinom Brunom luta hladnim zagrebačkim ulicama, a jedinu pomoć pruža im usamljeni zaštitar koji cijeloga života žudi za obitelji i ljubavlju.

Kako se navodi u najavi na službenom portalu festivala, film prikazuje portret žene koja ne želi neiskrenu ljubav i ne želi biti dio mase. Problematizira se sebičnost koja se najbolje ocrtava u blagdanskim danima kao i zamjena doma koju pružaju o shopping centri.
(Hina)