Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovnik Early Music Festival

U subotu 27. studenoga u Dubrovniku započinje 6. Međunarodni festival rane glazbe - Dubrovnik Early Music Festival!
vrijeme: 27.11.2010.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.noc-kazalista.com/

U Saloči od zrcala (Narodna knjižnica Dubrovnik) četiri će se dana za redom održavati tematski koncerti. Gostovat će Saitsiing duo iz Austrije i izvesti program pod nazivom Glazba sa Habsburškog dvora, Brisk kvartet iz Nizozemske predstavit će Duh Venecije, dubrovački Plazarius približit će svoje viđenje Renesansne ljepote, a Saraband Consort iz Velike Britanije, u suradnji s orkestrom Umjetničke škole Luke Sorkočevića, izvest će program Purcell i barokni prijatelji. Izvedba posljednjeg koncerta dio je obrazovnog projekta nazvanog Glazbeno vozilo koji se ostvaruje uz potporu Britanskog savjeta.

 

Raspored:

27. 11.   Subota, 20 h



Saitsiing duo (Austrija): Glazba sa Habsburškog dvora Saitsiing duo nova su vrsta baroknog ansambla. Njihova želja da povijesnu glazbu učine bliskom suvremenom slušatelju, vodila ih je nekonvencionalnim putovima strastvenog muziciranja! Saitsiing su briljatni virtuozi koji će vas odvesti u fascinantan zvukovni svijet!


28. 11.  Nedjelja, 19 h

Brisk kvartet (Nizozemska): Duh Venecije

Četiri entuzijasta, pritom izvrsna blokflautista, prije više od dvadeset godina odlučila su se posvetiti onome što vole i u čemu su najbolji – izvođenju rane glazbe. Tako je nastao Brisk kvartet. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, od svog debija u Amsterdamu, Brisk je postao jedan od najuglednijih sastava na svom području. S izuzetnom lakoćom dopire i do mlađe publike!
 

29. 11. Ponedjeljak, 20 h

Plazarius (Hrvatska):  Renesansna ljepota

Dubrovački festival rane glazbe svake godine predstavlja neki od dubrovačkih i hrvatskih ansambala i solista, pa su tako do sada nastupili Dubrovački simfonijski orkestar, Cappella Ragusina, Responsorium, te u svijetu proslavljene hrvatske glazbenice - mezzosopranistica Renata Pokupić i Katarina Livljanić, svjetski autoritet za glazbu srednjeg vijeka, posebice glagoljašku tradiciju. Ove godine, Festival predstavlja dubrovački ansambl za ranu glazbu Plazarius. Ansambl je osnovan 2003. godine kao prateći ansambl plesne Renesansne udruge Raguseum. Želeći slijediti tragove Hrvatske i svjetske baštine, ansambl širi svoje djelovanje prema interpretacijama europske instrumentalne glazbe srednjeg vijeka i renesanse.

 

30. 11. Utorak , 20 h

Saraband Consort (Velika Britanija) i orkestar Umjetničke škole Luke Sorkočevića:
Glazbeno vozilo: Purcell i barokni prijatelji

Saraband Consort čine glazbenici čija se glazbena svijest razvila u najrazličitijih kulturnim miljeima. No, ono što je zajedničko svim članovima ansambla jest želja za muziciranjem bez ikakvog kompromisa! Sve oko ovog ansambla neobično je, individualno i smjelo, a njegovi su projekti zahtjevni i hrabri. Pod umjetničkim vodstvom izvrsnog Benjamina Bayla, rezultati su potpuno novi aspekti u interpretaciji rane glazbe. Na večerašnjem koncertu, Saraband će izvesti djela baroknih majstora, a potom će im se pridružiti učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića u izvedbi dijelova iz Purcellove opere Didona i Enej. Izvedba je rezultat obrazovnog projekta u kulturi Glazbeno vozilo koji se odvija uz potporu Britanskog savjeta.

 

Umjetnička voditeljica Festivala Maja Žarković poručuje:

„Pozdravljamo publiku s kojom želimo podijeliti ljepotu europske glazbene tradicije. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Gradu Dubrovniku što su omogućili održavanje 6. Međunarodnog festivala rane glazbe Dubrovnik i Britanskom savjetu na pomoći u organizaciji majstorskog seminara u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Povezivanjem koncertnih programa s edukacijom Festival postaje dio sredine na dubljoj osnovi jer znanje i vještina vrhunskih umjetnika na taj način nastavljaju živjeti kroz mlade naraštaje stanovnika ovog čarobnog grada. „