Preskočite na glavni sadržaj

Nove tendencije – izložba u Mariboru

Nove tendencije – izložba u Mariboru
Izložba 26 milijuna minuta kasnije – Nove tendencije, iz zbirke MSU Zagreb, otvara se u četvrtak, 25. studenog, u Umetnosnoj galeriji Maribor. Izložbom će slovenska javnost prvi puta imati prilike vidjeti djela sudionika manifestacija Novih tendencija iz fundusa MSU. Izložba traje do 13. veljače 2011.
vrijeme: 25.11.2010.
mjesto: Maribor, Slovenija; Umetnosna galerija Maribor, Strossmayerova 6
url: http://www.ugm.si
U Zagrebu 1961. godine – u vrijeme prve konferencije Pokreta nesvrstanih održane u Beogradu –  osnovan je pokret Novih tendencija, koji je označio otvaranje nekadašnjeg jugoslavenskog prostora prema svijetu. Na inicijativu tadašnje Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, mladi europski i američki umjetnici i teoretičari umjetnosti najavili su promjene u umjetnosti. Organizatori su vjerovali u novu sliku svijeta, napretka, inovacije, eksperimenta i aktivizma, istodobno kritizirajući društvo i njezine dominantne strukture.

Termin Nove tendencije isprva je označavao djelovanje neformalne i neovisne skupine umjetnika i pojedinaca, poslije se rabio za organizirani međunarodni europski pokret u okviru kojeg su egzistirali različiti smjerovi u umjetnosti: vizualna, kinetička, optička, računalna, geštaltska umjetnost, neokonstruktivizam i neokonkretizam. Četvrta (1968) i peta (1973) izložba pokreta bile su posvećene kompjutorskoj umjetnosti i jedne od prvih takvih manifestacija posvećenih kompjutorskoj umjetnosti u svijetu, u sklopu kojih su organizirani okrugli stolovi i objavljene publikacije.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb posjeduje značajnu zbirku velike umjetničke vrijednosti, koja se sastoji od izbora djela umjetnika hrvatske, europske i svjetske umjetnosti druge polovice dvadesetoga stoljeća: Marc Adrien, Vojin Bakić, Vladimir Bonačić, Dieter Hacker, Julio Le Parc, Koloman Novak, John Baldessari, OHO, Victor Vassarely i mnogih drugih –  koji su izlagali na pet zagrebačkih izložbi te izložbama u Veneciji , Leverkusenu i Parizu koje su organizirali sami umjetnici. Od slovenskih umjetnika koji su sudjelovali na spomenutim manifestacijama, potrebno je navesti grupu OHO i Edvarda Zajeca. Unazad nekoliko godina Muzej suvremene umjetnosti predstavio je pokret Novih tendencija u Muzeju konkretne umjetnosti u Ingolstadtu (2006), u Leopold-Hoesch Museumu, u Dürenu (2007), u Neue Galerie u Grazu (2007) te u Centru za umjetnost i medije (ZKM) u Karlsruheu (2008). Sljedeće godine MSU de proslaviti 50-u godišnjicu osnutka pokreta Novih tendencija.

Koncept slovenske izložbe okrenut je promjeni koja se dogodila u shvaćanju pojma umjetničkog djela od slike do objekta, isprva statična, zatim pokretna i na kraju digitalna promjena. Sukladno svjetskom razvoju umjetnosti, uslijedila je promjena od objekta ka konceptu – ideji koja je proizašla iz potpunog odmaka od materijalnosti predmeta. Ovaj koncept se povezuje s pojavljivanjem kompjuterske i konceptualne umjetnosti.  

Izložba u UGM-u u Mariboru, osim umjetničkih djela i arhivskog materijala iz Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, ponudit će posjetitelju i pogled na društveni aspekt pokreta Novih tendencija, pogled u prošlost, toliko značajne za budućnost lokalne i europske umjetnosti. Djela iz zagrebačkog MSU-a za ovu izložbu odabrala je kustosica Petja Grafenauer uz stručnu pomoć zagrebačkih kustosica.

Izložba je nastala na temelju suradnje sa 16. mednarodnim festivalom računalniške umetnosti (MFRU 2010) te Zavodom uho; oko: Zavod za umetnost in tehnologijo Maribor u MKC Maribor te Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb.

Kustosica: Petja Grafenauer, povjesničarka umjetnosti   
Postav izložbe: Vasja Cenčič