Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka - izraelski suvremeni film u Art kinu Croatia

Projekcijom neobične melodrame Noodle, redateljice Ayelet Menahemi, 16. studenoga, u riječkom Art-kinu Croatia, započinje Ciklus suvremenoga izraelskog filma, koji se ostvaruje u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, a traje do 21. studenoga.
vrijeme: 16.11.2010.
mjesto: Rijeka; Art kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org
U ciklus je uvršteno šest filmova, dobitnika i nacionalnih i međunarodnih priznanja, koji predstavljaju zanimljivu izraelsku kinematografiju i svakodnevni život u zemlji koju se ponajviše doživljava kroz vijesti o sukobima na Bliskom istoku.

Po riječima filmskog kritičara Tomislava Kurelca, nakon velikih tema, posebno onih o položaju Izraela i odnosa prema Palestincima, izraelski se film u tom ciklusu prvenstveno koncentrira na pojedinačne ljudske sudbine.

Dan nakon otvorenja ciklusa prikazat će se obiteljska drama Slomljena krila Nira Bergmana koja je, među ostalim, dobitnik Grand Prixa na filmskom festivalu u Tokiju. Slijedi dramska komedija Pitanje mjere Sharona Maymona i Ereza Tadmora o skupini pretilih ljudi koja se nađe u svijetu sumo hrvanja, te triler Hod po vodi Eytana Foxa, o članu Mossada, koji traži o ostarjeloga nacističkog zločinca.

Film Netko za trčanje Odeda Davidoffa prati talentiranu, ali neprilagođenu mladu glazbenicu, a ciklus zatvara komični film ceste Jeruzalemski sindrom Emmanuela Naccachea i Stephanea Belaischa o Jonasu koji je umislio da je prorok Jona, a na putu kroz grad upoznaje društvo koje će se okupiti u zajedničkoj misiji spašavanja mlade ruske prostitutke od njezina gruzijskoga svodnika.

(Hina)