Preskočite na glavni sadržaj

Deset godina BADco.-a

Deset godina BADco.-a
Prigodom desetogodišnjice djelovanja, kroz izvedbu premijernih, novijih i starijih naslova, autorski kolektiv BADco ponudit će koncentriran uvid u svoj umjetnički opus te mogućnost da se u jednom zamahu sagleda njihov razvojni put na izvedbenoj sceni te analitički i kritički osvrt na njihovo djelovanje. Od 4. studenog do 15. prosinca, BADco. će u različitim gradskim prostorima izvesti izbor od deset svojih predstava.
vrijeme: 04.11.2010.
mjesto: Zagreb
url: http://badco.hr
U posljednjih dvadesetak godina domaća izvedbena scena doživjela je mnoge promjene, uspone, padove, napretke i stagnacije, a u takvom okruženju svoj je prostor pronašao i ocrtao autorski kolektiv BADco. Već deset godina svojim djelovanjem mijenja sliku naše izvedbene scene kako podjednako na lokalnom i globalnom planu, a domaćoj publici nudi uvid u neku drugačiju vrstu i poimanje izvedbenosti.

Tijekom deset godina djelovanja BADco. je jasno profilirao svoje interese, stil i način promišljanja kazališta i izvedbe svakim novim radom pomičući granice i zadirući u nove koncepcijske i problemske prostore.

Od 4. studenog do 15. prosinca, BADco. će u različitim gradskim prostorima izvesti izbor od deset svojih predstava.Prva na programu je Flashdance iz 2004, koreografija taktilne kvalitete u kojoj pokret diktira nastanak površina i njihove kvalitete, a bit će izvedena 4. studenog u MSU.
 
Od kraja listopada do polovine prosinca BADco. predstavlja program svojih raznolikih aktivnosti. Tako se u MSU-u od 25. listopada do 3. studenog održavao desetodnevni međunarodni umjetnički laboratatorij: '10 dana 1 jedinstvo'. Laboratorij se fokusira se na kolektivne stvaralačke procese u umjetnosti koji uvijek podrazumijevaju mnoštvo napuštenog materijala i ideja. Nadovezujući se na svoje iskustvo autorskog kolektiva koji je u nizu projekata sustavno problematizirao dinamiku zajedničke proizvodnje, BADco. realizira suradnički projekt s još jednom skupinom umjetnika, 6M1L (Six Months One Location) čiji je rad bitno uvjetovan kolektivnim odlučivanjem i autorstvom, a pri čemu je jedan od ključnih aspekata suradnje individuacija umjetnika u kolektivu.

Početni interes za ovaj laboratorij kreće iz potrebe za vraćanjem idejama i prijedlozima na kojima je grupa nekada radila u procesima stvaranja predstava, ali ih je iz raznih razloga odbacila i nikad nije bilo prilike ni vremena ponovno im se vratiti. To upravo čine kroz lab, sagledavajući mogućnosti oživljavanja i novog korištenja napuštenih, ali ne i zaboravljenih materijala. Uz članove BADco.-a, u labu sudjluju Saša Asentić, Bojana Cvejić, Juan Dominguez, Annie Dorsen, Mette Ingvartsen, Neto Machado, Florian Malzacher, Una Bauer, Marko Kostanić, Sonja Pregrad, Tea Tupajić i Petra Zanki.
 
Od 4. studenog do 15. prosinca, BADco. će u različitim gradskim prostorima izvesti izbor od deset svojih predstava. Prva na programu je Flashdance iz 2004, koreografija taktilne kvalitete u kojoj pokret diktira nastanak površina i njihove kvalitete, a bit će izvedena 4. studenog u MSU. U istom prostoru, dva dana kasnije, 6. studenog bit će izvedene dvije predstave – 2 iz 2001. te Walk This Way iz 2003.

Koreografija 2, jedan od dijelova triptiha 2tri4 koji objedinjuje prve koreografske istupe Nikoline Pristaš, Pravdana Devlahovića i Aleksandre Janeve, duet je temeljen na pokušaju da se održi kontakt unatoč namjerno zadanim preprekama. Za njom će uslijediti solo Walk This Way koji istražuje mogućnosti kretanja tijela u prostoru raskoraka kroz pokušaj hodanja nad jednom točkom.

Na kraju mjeseca na programu su dva nova rada – Točka sabiranja i Poluinterpretacije. U petak, 26. studenog u MSU-u na rasporedu je premijerna izvedba predstave Točka sabiranja, koreografski rad koji pokušava sagledati mogućnost sprezanja nakana dvaju udaljenih tijela, a nakon premijere igrat će 27. i 28. studenog. Premijerno izveden u sklopu zagrebačkog dijela festivala Perforacije, novi solo performans Nikoline Pristaš Poluintepretacije – Ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu igrat će na proslavi desetogodišnjice BADco.-a, također u MSU-u, 27. i 28. studenog.

Ovaj solo bavi se nastankom i poviješću suvremenog plesa posebnu pažnju obraćajući na prirodnost i artificijelnost u pokretu.
Prvi rad ovog kolektiva manifestna je predstava Čovjek Stolac iz 2000. Koja se temelji na koreografskom istraživanju mogućnosti obnavljanja autentičnog performansa, konkretno u slučaju ovog rada – protesta Damira Bartola Indoša, izvedenog 1982. Predstava će ponovno oživjeti na sceni kazališta Vidra 30.  studenog.

POGON Jedinstvo Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade ugostit će nekoliko predstava – u Zagrebu rijetko izvođene Deleted Messages iz 2004, zatim Ligu Vremena i konačno Solo me. Deleted Messages koje će igrati 9. prosinca, predstava je koja se bavi fenomenom kolektivnog kretanja i pokušava aktivno uključiti publiku na veoma suptilan način stvarajući atmosferu nekazališnog ambijenta i brišući granicu scena-publika.

Dan kasnije igra predstava Liga vremena iz 2009, snovito-stvarno putovanje kroz budućnost prošlosti i prošlost budućnosti u kojoj posjetitelji iz drugih vremena i prostora okupiraju gledateljevu sadašnjost ukazujući na raznovrsnost svjetova koji su dio nas jučer-danas-sutra. Solo Me iz 2002, koja je na programu 11. prosinca, konfrontira odnosno sučeljava dva koreografa-plesača i njihove autorske materijale, pristupe, odlike. 

Ciklus zatvaraju izvedba predstave u Teatru &TD - 1 siromašan i jedna 0 iz 2008. koja će igrati 14. prosinca te dan kasnije Memoreise Are Made of This... Izvedbene bilješke. Predstava 1 siromašan i jedna 0 polazeći od filma Izlazak radnika iz tvornice braće Lumière, konfrontira različite pozicije i uloge – rad i dokumentiranje rada, film i kazalište. Memoreise Are Made of This... Izvedbene bilješke rad je koji približava mehanizme zaboravljanja, emotivne potrošnje i prisjećanja na trenutke i prostore koji su prazni ili ih nikad nije ni bilo otvarajući pritom uvijek aktualno pitanje javnog prostora i njegovog tretmana u našem društveno-političkom kontekstu.

Uz izvedbeni program i laboratorij, u suradnji s EkSscenom od 24. do 28. studenog održat će se koreografska radionica Rekapitulacije koja će se fokusirati na koreografske procedure, proizvodnju plesa i analizu. Tjedan dana članovi kolektiva će u suradnji s polaznicima propitivati različite vidove odnosa tijela i (virtualnih) objekata, mogućnosti koreografskog iscrpljivanja tog odnosa odnosno udomaćivanjem plesa u svijet objekata te analizom cjelokupnog procesa.