Preskočite na glavni sadržaj

Hamo Čavrk – izložba u Malom Lošinju

U četvrtak, 30. rujna, u 20 sati, u Galeriji Fritzy u Malom Lošinju, otvara se izložba slika umjetnika Hame Čavrka. Otvorenje obuhvaća projekciju video uratka 'Carta incognita', te prigodan glazbeni program. Izložba traje do 3. studenog.
vrijeme: 30.09.2010. 20,00
mjesto: Mali Lošinj; Galerija Fritzy, Vladimira Gortana 35
url: http://www.muzej.losinj.hr

Hamo Čavrk, već desetu godinu za redom, predano i inventivno, strastveno i gotovo opsesivno promišlja jednu intrigantnu umjetničku misao, onu o umjetničkoj kartografiji nepoznatog, o 'Carti incogniti'. Mašta, sjećanja, osjećaji za Čavrka predstavljaju nikada dovoljno istražena artistička područja koja treba mapirati, trasirati, definirati im prostorni i vremenski okvir, načiniti karte koje će usmjeriti naše doživljaje te ono nepoznato pretvarati u poznato.

 



Apstraktne kompozicije 'Carte incognite' sazdane su od delikatnih linearnih struktura vertikala, horizontala, dijagonala čija rigidna pravocrtnost neumitno asocira pravac, put, kretanje. One kompozicijski pripadaju nasljeđu geometrijske apstrakcije, no ugođaj koji generiraju ipak je lirski i poetičan. Linija kao oblikovna baza ciklusa, iako pod kontinuiranim imperativom pravocrtnosti, u Čavrkovim rukama poprima magična svojstva, rastače se i dezintegrira kroz mrlju, dripping odnosno gestu. Time se u uređeni geometrijski sustav plohe uvodi kaos, stvari se otimaju kontroli, postaju nepredvidive i proizvoljne. Postojana ostaje jedino napetost između dviju kozmoloških kategorija, reda koji se uspostavlja i kaosa koji ga nagriza.

Ciklus 'Carta incognita', iako dugo godina stvaran u tehnici akvatinte, ovom će se prilikom premijerno predstaviti akrilima na platnu nastalim kroz proteklu 2010. godinu.

Hamo Čavrk, kipar, slikar i grafičar, rođen je 1950. u Sarajevu gdje je završio Školu primjenjenih umjetnosti te 1977. diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Od 1977. do 1979. godine bio je suradnik majstorske radionice Antuna Augustinčića u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani magistrirao je grafiku 2007. Izlagao je na više od 60 samostalnih te sudjelovao na više stotina skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Objavio je osam samostalnih grafičkih mapa među kojima su 'Drugačije, jednostavno' (1984.), 'Vlati dna' (1984.), 'Teratologija' (1988.), 'Linea Rediviva' (2002.) Za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja među kojima je i odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te predavač na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Trenutno živi i stvara na relaciji Zagreb- Rijeka- Mali Lošinj.