Preskočite na glavni sadržaj

Nedovršene modernizacije: Ocrtavanje tendencija

Nedovršene modernizacije: Ocrtavanje tendencija
Udruženje hrvatskih arhitekata organizira dvodnevnu konferenciju 'Nedovršene modernizacije: Ocrtavanje tendencija', koja se održava u kinu Mosor 1. i 2. listopada.
vrijeme: 01.10.2010.
mjesto: Zagreb; Kino Mosor, Zvonimirova 63
url: http://www.min-kulture.hr/
Konferencija je dio dvogodišnjeg projekta 'Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma', koji se bavi istraživanjem arhitekture i urbanizma unutar konteksta ex Jugoslavije te refleksije tih fenomena na područjima današnjih nezavisnih država. Nedovršene modernizacije: Ocrtavanje tendencija je konferencija koja otvara dvogodišnji suradnički istraživački projekt Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma. Gotovo pedeset istraživača s područja bivše Jugoslavije istraživat će teme transformacija arhitektonske kulture i izgrađenog okoliša u regiji od početka socijalističkog perioda, preko post-socijalističke tranzicije sve do danas. Inicijalna konferencija će kroz prezentacije tema istraživanja nastojati naznačiti društveno-politički i kulturni kontekst i povijesne okolnosti koje su utjecale na arhitekturu i urbano planiranje u regiji, te divergentne pravce njihovog razvoja. Na taj način će se započeti kritička debata o modernizacijskim procesima i njihovim društvenim i kulturnim učincima na primjeru izgrađenog okoliša.

Tijekom prvog dana konferencije, istaknuti predavači i gosti dat će iz perspektive različitih disciplina svoje poglede na povijesni i teorijski okvir teme projekta. Predavanja će održati profesor David Harvey (The City University of New York), eminentni britansko-američki urbani geograf i antropolog i jedan od najutjecajnijih teoretičara urbanog prostora u posljednjih nekoliko desetljeća, dr. Ljiljana Kolešnik, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba koja je, između ostalog, dala ključni doprinos interpretaciji umjetnosti pedesetih godina u Hrvatskoj unutar ideološko-društvenog konteksta, te dr. Dejan Jović, povjesničar sa Univerziteta Stirling, stručnjak za jugoslavensku i post-jugoslavensku povijest. Dafne Berc  i Maroje Mrduljaš održat će javni intervju s teoretičarom Matkom Meštrovićem, pokretačem i protagonistom brojnih ključnih događaja i inicijativa u Hrvatskoj, poput internacionalnog pokreta Novih Tendencija, umjetničke grupe Gorgona ili Centra za Industrijsko Oblikovanje, te s arhitektom Bogdanom Budimirovim, jednim od pionira prefabricirane gradnje u regiji.

Tijekom drugog dana konferencije istraživački timovi koji učestvuju u projektu predstavit će teme svojih istraživanja nakon čega će se otvoriti diskusija o pravcima budućeg zajedničkog rada.  

Konferenciju će popratiti izložba 'Kadrovi naslijeđa modernosti' bečkog fotografa Wolfganga Thalera, koji je u posljednje dvije godine više puta proputovao regijom nekadašnje Jugoslavije snimajući arhitekturu socijalističkog perioda. Njegov rad je svjedočanstvo o specifičnim arhitektonskim kulturama zemalja bivše Jugoslavije, o uvjerljivosti i elokvenciji različitih arhitektonskih jezika koji su se razvili na razmjerno malom i heterogenom teritoriju kao posljedica općih modernizacijskih procesa ali i individualnih poetika. Po prvi put na jednom mjestu bit će prikazan izbor iz izuzetno opsežne i mukotrpno prikupljene fotografske datoteke Thalera koji na suptilan i atmosferičan način bilježi današnje stanje i život arhitekture regije. Također, izložba je i razmjerno širok, možda i iznenađujući, te sasvim subjektivni pogled na uzbudljiv i iznimno bogat korpus moderne i post-moderne arhitekture prostora bivše Jugoslavije koji još nije cjelovitije prikazan niti sustavno obrađen. Izložba se otvara 2. listopada u Galeriji Vladimir Nazor.