izložba, predavanje, tribina

'Omnibus za izravnu demokraciju' stiže u Zagreb


vrijeme: 11.09.2009. - 12.09.2009.
mjesto: Zagreb

U okviru turneje jugoistočnom Europom, umjetnički projekt 'Omnibus za izravnu demokraciju', nastao prema ideji njemačkog umjetnika Josepha Beuysa, dolazi 11. i 12. rujna u Zagreb, izvijestio je Goethe-Institut Kroatien.

Projekt provodi skupina umjetnika i aktivista koji, vozeći autobus kroz različite gradove, kroz razgovor s lokalnim stanovništvom prikupljaju mišljenja o demokraciji u umjetnosti, politici, društvu, rekla je Karla Pudar iz Kulture promjene Studentskog centra.

Autobus je na svoje prvo putovanje krenuo 1987. nedugo nakon Beuysove smrti, a u njemu je smješten arhiv s materijalima prikupljenima u protekle 22 godine, dodala je.

Spajajući umjetnost i politiku, 'Omnibus' je nadahnut Beuysom koji je, s uvjerenjem da je čovjek odgovoran oblikovatelj cijeloga društva, još 1971. osnovao Organizaciju za izravnu demokraciju svenarodnim glasovanjem te je na Documenti 5 u Kasselu sto dana razgovarao s posjetiteljima o tome.

Taj će 'double decker' u Zagreb stići 11. rujna, a parkirat će se ispred Filozofskog fakulteta i biti otvoren za razgledavanje. Isti dan navečer, u Galeriji SC-a otvorit će se izložba posvećena Beuysu te održati panel diskusija na temu 'Joseph Beuys - borba za slobodni sistem obrazovanja i direktnu demokraciju'.

Na tribini će sudjelovati Beuysov učenik Johannes Stuettgen te predstavnici GONG-a i Nezavisne studentske inicijative. Idući dan, autobus će se smjestiti na Trg bana Josipa Jelačića, kada će studenti provesti malu akciju s koje će ponovno odaslati poruku o nužnosti besplatnog školstva.

Omnibus će na svojoj turneji posjetiti ukupno 12 gradova, u Zagreb je stigao iz Ljubljane, a potom odlazi u Sarajevo. (Hina)

Program:

petak, 11. rujna

10-14 h
Omnibus na parkiralištu ispred Filozofskog fakulteta
Ivana Lučića 3

18,30 h
otvorenje izložbe u galeriji Studentskog centra, Savska 25

19 h
Panel diskusija na temu:
Joseph Beuys – borba za slobodni sistem obrazovanja i direktnu demokraciju
sudionici:
Johannes Stüttgen, učenik Josepha-Beuysa
Izaslanik 'Nezavisne studentske inicijative' Zagreb
Predstavnik nevladine udruge Gong
Vladimir Gudac

subota, 12. rujna

11-14 h
Omnibus na Trgu bana Josipa Jelačića
Mini akcija Nezavisne studentske inicijative, 5 do 12


(R.P.B., 10.09.2009)