Preskočite na glavni sadržaj

Dani Frane Petrića 2010

Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića ove se godine održavaju od 22. do 25. rujna, na otoku Cresu. Uz stalnu temu 'Petrić i renesansne filozofske tradicije', izlaganja u izbornom programu bave se temom 'Pitanja identiteta'.
vrijeme: 22.09.2010.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://25fps.hr/
Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića pokrenuta je 1992. godine, u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva i Grada Cresa. Tijekom svoga kontinuiranog održavanja, Dani Frane Petrića postali su nezaobilazno odredište znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva te danas predstavljaju jedinstven događaj koji obuhvaća tri sastavnice:
- međunarodni simpozij o Frani Petriću;
- međunarodni simpozij o izbornoj, interdisciplinarnoj temi;
- kulturno-umjetnički program.

Petrićevo djelo kao tema međunarodnog simpozija redovito je na programu Dana Frane Petrića od 1994., prvotno pod naslovom 'Platon – platonizam – Petrić', od 1999. pod naslovom 'Petrić – platonizam – aristotelizam', a od 2004. pod naslovom 'Petrić i renesansne filozofske tradicije'.

Tema drugog međunarodnog simpozija u sastavu Dana Frane Petrića usmjerena je na aktualnu problematiku i odlikuje se interdisciplinarnim pristupom. Od 1994. godine, kad je uvedena razdioba na dva simpozija, izborne su teme bile ove: 'Filozofija prirode', 'Ekologija', 'Lijepo u prirodi i umjetnosti', 'Izazovi bioetike', 'Teorija kaosa', 'Filozofija vremena', 'Bioetika i znanost u novoj epohi', 'Filozofija i tehnika', 'Demokracija i etika', 'Filozofija i odgoj u suvremenom društvu', 'Teorija relativnosti i filozofija', 'Filozofija, znanost, religija', 'Čovjek i kultura', 'Filozofija i globalizacija' i 'Filozofija i mediji'. U 2010. godini simpozij će se održati na temu 'Pitanja identiteta'.