Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva hrvatske animacije u Švicarskoj

Pod nazivom 'Terra Incognita: Kroatien', Hrvatska je ove godine gost 8. međunarodnog festivala animiranog filma Fantoche u švicarskom Badenu, na kojemu se od 7. do 12. rujna prikazuje retrospektiva hrvatskog animiranog filma.
vrijeme: 07.09.2010.
mjesto: Baden, Švicarska
url: http://www.fantoche.ch/2010
U programima 'Zlatno doba', 'Visoki dometi' i 'New Generation' bit će prikazan 21 hrvatski film koji će ponuditi povijesni presjek hrvatskih svjetskih uspješnica, od Zagrebačke škole animiranog filma do novih naraštaja, izvijestio je animator i izbornik filmova Daniel Šuljić.

Tako će zainteresirana publika, filmofili i drugi gostujući autori iz cijeloga svijeta imati priliku vidjeti prvi hrvatski autorski film 'Veliki miting' braće Neugebauer, zatim dobitnika našeg jedinog Oscara 'Surogata' Duška Vukotića, remek-djela 'Satimanija' Zdenka Gašparovića, 'Tup Tup' Nedjeljka Dragića, 'Riblje oko' Joška Marušića, 'Album' Krešimira Zimonića, jednu epizodu iz serije Baltazar, te internacionalno nagrađivane produkcije nastale nakon osamostaljenja hrvatske kao što su 'Levijathan' Simona Bogojevića Naratha, 'Kolač' Daniela Šuljića, ili 'Ona koja mjeri' Veljka Popovića. Uz njih bit će prikazano još niz velikih filmova koje je hrvatska animacijska scena proizvela tijekom skoro 60-godišnjeg postojanja.

Osim profesionalne produkcije, prezentaciju će imati i Odsjek za animirani film i nove medije s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, koji će prezentirati studentske filmove.

Od najaktualnijih hrvatskih filmova, u internacionalni natjecateljski program, koji ove godine ima 37 produkcija, ušao je film 'Miramare' autorice Michaele Mueller, švicarske studentice u Zagrebu.

'Fantoche' je jedan od najznačajnijih festivala animiranog filma u svijetu, a u Švicarskoj predstavlja najveći i najznačajniji kulturni događaj, posvećen isključivo animacijama.

(Hina)