Preskočite na glavni sadržaj

Suvremeni ruski film otvara sezonu u kinu Tuškanac

Novi će programi započeti u kinu Tuškanacu nedjelju, 12. rujna, ciklusom suvremenog ruskog filma. Prvi je na programu film redatelja Andreja Kravčuka 'Admiral', ruski blockbuster koji je zgrnuo 35 milijuna dolara u prvih mjesec dana prikazivanja. Filmski program organizira se u sklopu manifestacije Dani ruske kulture.
vrijeme: 12.09.2010.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.thearcticcircle.org
Slijedi još 5 igranih filmova: 'Jedan rat', 'Stiže proljeće', 'Pop', 'Turoban valcer' i 'Car'. Većini filmova ovo je premijerno prikazivanje u Hrvatskoj. Na ovogodišnjem pulskom festivalu prikazan je jedino epski spektakl 'Car' Pavela Lungina.

Slijedi ciklus suvremenog japanskog filma koji otvara romantična drama Takeshija Kitanoa 'Najmirnije more toga ljeta'. Potom izbor od osam belgijskih filmova nagrađivanih na nizu renomiranih svjetskih festivala. Prvu će večer na programu biti 'Učitelj glazbe' (Le maitre de la musique) redatelja Gérarda Corbiaua, belgijski kandidat za Oscara 1989. U studenome, po treći put, ponovo zanimljiva i rado gledana revija iberoameričkih filmova, po dva naslova iz Brazila, Čilea, Španjolske i Portugala.

Po prvi put u kinu Tuškanac ove zime bit će i izbor iz dvije svjetske kinematografije: pet naslova iz premalo poznate malezijske filmske industrije među kojima su to nagrađivani igrani film 'Papadom' iz 2009. te popularni animirani film 'Upin & Ipin'. Slijedi izbor od sedam filmskih naslova iz suvremene izraelske produkcije. Ovaj će ciklus otvoriti nagrađivani 'Noodle' redatelja Ayeleta Menahemija iz 2007.

A po peti put organizira se, svake godine sve kvalitetniji i posjećeniji, tjedan suvremenog talijanskog filma.

Godinu će završiti kinotečni ciklusi sjećanja na filmaše umrle u ovoj godini i dva ciklusa kojima ćemo obilježiti godišnjice smrti. Bit će tu niz filmova u kojima su igrali Bekim Fehmiu, Karl Malden, Patrick Swayze, Dennis Hopper, dva programa posvećena su sjećanju na Obrada Gluščevića i to njegovim igranim filmom 'Lito vilovito' i izborom iz redateljeva dokumentarnog opusa. Pedeset godina od smrti Clarka Gablea obilježit ćemo 'Neprilagođenima' i, nekolikim Oscarima nagrađenim, 'Dogodilo se jedne noći', a za sjećanje na Toma Gotovca pogledat ćemo 'Mjesto po suncem', njegov, možda, najomiljeniji film i izbor iz bogatog kratkometražnoga opusa tog hrvatskog umjetnika svjetskoga glasa.