Preskočite na glavni sadržaj

Tijelo glasa - radionica

Edukultura SC i Edu&td novu sezonu počinju posjetom i radionicom vokalistice i autorice Ane Sofrenović. Vokalna radionica 'Tijelo glasa' održava se od 24. do 28. rujna, a prijave se primaju do 19. rujna.
mjesto: Zagreb; Studentski centar-Teatar &TD, Savska 25
url: http://www.sczg.hr
Radionica je zamišljena kao istraživanje glasa kroz niz praktičnih vježbi i istraživanja - kako pojedinačnog tako i u grupi. Radi se o jednoj vrsti cjelovitog pristupa glasu čiji je cilj otkriti potpuno autentičan vokalni izraz svakog od polaznika i pomoći mu da se oslobodi svake vrste manirizma navodeći ga na jedinstven, vlastiti izraz. Namijenjena je kako profesionalcima, tako i amaterima koje zanima vokalno istraživanje i performans.

Teme radionice:
- upoznavanje vlastitog vokalnog aparata i njegovog autentičnog zvuka;
- pronalaženje veze između tijela i glasa;
- tijelo kao rezonator;
- pokret tijela kao impuls glasu;
- njega i očuvanje glasa;
- otkrivanje mogućnosti glasa u raznim zvučnim prostorima;
- istraživanje novih vokalnih mogućnosti;
- balans između slobode izraza i forme ili tehnike;
- fokus energije glasa;
- osluškivanje vlastitog glasa i glasa grupe/interakcija;
- oslobađanje glasa u performansu.

U tijeku radionice planiran je i individualni rad sa svakim od polaznika te će jedan dio radionice biti posvećen istraživanju različitih pristupa u izvođenju glazbenih brojeva bez obzira na originalni žanr kome broj pripada. Za sam kraj radionice planiran je performans u kome će polaznici imati priliku nastupiti sa pjesmama koje su pripremili i obradili u toku radionice. Sam performans biti će sastavljen od individualnih i grupnih izvođenja.

Ana Sofrenović je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Nakon akademije usporedno razvija svoju glumačku i muzičku karijeru. Ostvarila je veliki broj uloga u mnogim domaćim filmovima i kazališnim predstavama, kao i u nekoliko značajnih engleskih televizijskih serija za BBC i ITV. Glas je školovala kod Merry Hammond, šefa katedre za Muzički teatar na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Njezino pjevačko iskustvo se proteže od rock i jazz glazbe do opere i suvremene avangardne muzike. Surađivala je s mnogim glazbenicima i kompozitorima, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

U siječnju 2006. godine nastupala je na koncertu u Carnegie Hallu u New Yorku u okviru master classa kultne američke avangardne kompozitorice i vokalistice Meredith Monk, izbrana s još 18 vokalista iz cijelog svijeta. U 2008. godini je, na poziv Jugokoncerta, postavila svoju prvu autorsku predstavu suvremenog muzičkog teatra CODA. U okviru umjetničke stipendije američke fondacije ArtsLink, 2009. godine je nastupila u novoj predstavi Meredith Monk 'Songs of Ascension', izvedenom u čuvenom BAM-u (Brooklyn Academy of Music). Redovito posjećuje radionice Institute of Living Voice diljem svijeta koje se bave istraživanjem ljudskog glasa kao neograničenog kreativnog prostora.

Potrebno je čim prije, a najkasnije do 19. rujna, poslati kratki CV (info o sebi) te kratko motivacijsko pismo na silvija.stipanov@gmail.com. Broj polaznika je ograničen.

Cijena: 200 kn /150 kn (studenti).