Preskočite na glavni sadržaj

Završna konferencija Dubrovačkih ljetnih igara

U povodu završetka Dubrovačkih ljetnih igara danas je održana završna konferencija za novinare na kojoj su govorili intendant Ivica Prlender te umjetnički ravnatelji Dramskog i Glazbenog programa Dora Ruždjak Podolski i Ivan Repušić.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.dubrovnik-festival.hr/
Kako je rečeno, od 10. srpnja do 25. kolovoza na 14 scenskih prostora izvedeno je ukupno 77 programa te 28 dramskih, 26 glazbenih, 10 folklornih, dvije opere i 11 popratnih programa. Na igrama je sudjelovalo ukupno 2000 umjetnika iz skoro 30 zemalja svijeta, a pratilo ih je 203 akreditirana novinara.

U dramskom dijelu programa prikazana su dva premijerna naslova "Spašeni" Tomislava Zajeca u režiji Franke Perković te Gogoljev "Revizor" u režiji slovenskog redatelja Jerneja Lorencija.

Repriziran je Držićev "Skup", Vojnovićeva "Na taraci" i Schakespearov "Hamlet", a na igrama su gostovali studentski teatar "Lero" sa predstavom "Psyche Pelingrada" u režiji Davora Mojaša, te "Služavke" Jeana Geneta u režiji Georgija Para i izvedbi kazališta "Marina Držića".

U glazbenom dijelu nastupili su brojni komorni orkestri kao što su Australski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, potom Dubrovački simfonijski orkestar i Zagrebačka filharmonija, operne zvijezde Maks Emanuel Cenčić, tenor Zoran Todorović, sopranistica Hui He, ruski pijanist Boris Berezovski, kornist Radovan Vlatković, Stefan Milenković i drugi.
U folklornom dijelu programa nastupili su folklorni ansambli Linđo iz Dubrovnika i Lado iz Zagreba.

Programe Dubrovačkih ljetnih igara, rečeno je, ove godine vidjelo je oko 60 tisuća posjetitelja.

"Unatoč izvjesnoj prilagodbi financijskim okolnostima, Dubrovačke ljetne igre realizirale su bogat program čiju je vrsnoću i kulturološki značaj i ove godine podržalo Ministarstvo kulture, grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori" kazao je intendant Ivica Prlender.

(Hina)