Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: postavljen ploveći hrvatski paviljon za 12. venecijanski Biennale

Ploveći paviljon s kojim će Hrvatska sudjelovati na 12. Međunarodnoj izložbi arhitekture - Biennaleu u Veneciji, koji počinje 29. kolovoza, u subotu je svečano predstavljen Riječanima na Gatu Karoline Riječke.
mjesto: Rijeka
Posjetiteljima je bio omogućen slobodan ulazak na ploveću teglenicu pa su Riječani i turisti u velikom broju pohrlili razgledati konstrukciju, koja je u riječku luku pristala u subotu, a ondje će ostati nekoliko dana, kada bi trebala isploviti za Veneciju.

Na realizaciji projekta mobilne teglenice - kao hrvatskom paviljonu na Biennaleu, izrađenom po zamisli povjerenika Lea Modrčina, zajednički je radilo 15 hrvatskih arhitekata - Saša Begović, Marko Dabrović, Igor Franić, Tanja Grozdanić, Petar Mišković, Silvije Novak, Veljko Oluić, Helena Paver Njirić, Lea Pelivan, Toma Plejić, Goran Rako, Saša Randić, Idis Turato, Tonči Žarnić i Pero Vuković.

Paviljon kojeg čini 32 tone zavarenih armaturnih mreža raspoređenih u 40 slojeva različite gustoće na teglenici dimenzija 20 puta 10 metara, izgrađen je u srpnju u Brodogradilištu Kraljevica.

(Hina)