Preskočite na glavni sadržaj

GKL Rijeka na Međunarodnom lutkarskom festivalu za odrasle u Pečuhu

Pečuh je od 23. do 28. kolovoza prijestolnica lutkara! A cijelu je 2010. europska prijestolnica kulture te se navedeni festival održava kao dio tog programa i riječkim je lutkarima izuzetna čast biti na Festivalu jedini hrvatski predstavnik. GKL Rijeka izvodi svoju predstavu u konkurenciji 24. kolovoza u 19,30 u komornoj dvorani Nacionalnog teatra u Pečuhu.
vrijeme: 23.08.2010.
mjesto: Tagreb, Croatia
url: http://www.tala.hr/
U predstavi sudjeluju Božena Delaš, Alex Đaković, Anđelko Somborski i Zlatko Vicić, scenografiju potpisuje Dalibor Laginja, glazbu Duško Rapotec Ute, a oblikovanje rasvjete Deni Šesnić.

Festival se održava svake tri godine i natjecateljskog je karaktera izuzetno visoke kvalitete. Naime, između više od 60 prijavljenih predstava odabrano je  6 inozemnih i 8 mađarskih predstava, a predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka "Romeo (i Giulietta)" u režiji Laryja Zappije jedna od tih 14. Selektor kaže da ga u odabiru predstava nije najviše privuklo estetičko savršenstvo, dakle nije tražio najpročišćeniju i ispoliranu produkciju već one s najviše karaktera, koje u sebi sublimiraju: istraživanje lutke, uloga i prisutnost lutke tj. lutkarstva u predstavi, odnos između lutke i lutkara, s poštovanjem prema vizualnoj i akustičkoj kreativnosti, izvršiteljima intelektualnog i osjetilnog uzbuđenja.

Organizatori festivala su: Međunarodni festivalski fond za lutkarski i ulični teatar, Bunraku Nonprofit Ltd. i Lutkarsko kazalište Bobita, a direktor Festivala je Gábor Sramó.

Međunarodni žiri čine Henryk Jurkowski (Poljska), Stanislav Doubrava (Češka), Kata Kisó Palocsay (Ruminjska) te mađarski dio Tamás Ascher, Kata Csató, Mária Harangi, Balázs Kovalik i István L. Sándor. Osim strukovnih nagrada, dodjeljuje se i nagrada publike.