Preskočite na glavni sadržaj

Bruno Mascarelli: "Action D’Éclat"

U utorak, 17. kolovoza, u 20 sati predstaviti će se svojom samostalnom izložbom umjetnik Bruno Mascarelli. Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma, u okviru R.A.P. programa Zavičajnog muzeja Grada Rovinja.
vrijeme: 17.08.2010.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.msu.hr
Izložbu je umjetnik naslovio Action D’Éclat jer se tako kaže uvijek kad se slika brzo, veliki broj slika, blještavilo, to znači da su sve slike upaljene. Nisu zgusnute u nekoj tami, u nekoj mistici, imaju naboj svjetla po želji umjetnika. Izložene slike nisu donešene iz atelijera, nisu ranije naslikane i postavljene u prostor.

Mascarelli je Galeriju, crkvu svetog Tome pretvorio u atelijer. Metafizika prostora, njegov naboj, i umjetnikov radni prostor postali su jedno. Zato umjetnik mora raditi brzo, slikati veliki broj slika i biti spreman za skoro otvorenje izložbe. Nema vremena za polemike, romantično u svom značenju djelo Bruna Mascarellija si je prisvojilo značenje moći preuzimanja metafizičkog sjećanja čovjeka. Sjećanje čovjeka koji ima dugotrajno, veliko i bogato iskustvo opsesivnog slikarstva, promišljanja umjetnosti. Samim time on je jedan od vrhunaca izlagačkog programa R.A.P.-a. Najbolji mogući završetak ovogodišnje galerijske djelatnosti u sv. Tomi.

Bruno Mascarelli rođen je 1926. u Sarajevu. nakon zagrebačke ALU nastanjuje se u Rovinju. Zajedno s Zorom Matić i Slobodanom Vuličevićem osniva Zavičajni muzej Grada Rovinja. Utemeljitelj je “Rovinjske škole”, grupe umjetnika iz koje je niknula i “likovna kolonija Rovinj”. Početkom šezdesetih seli najprije u Milano a potom u Pariz. ostaje trajno vezan za rovinjsku adresu i aktivnosti uz likovnu koloniju Rovinja.

Više na: www.muzej-rovinj.com