Preskočite na glavni sadržaj

Laura Marchig & Darko Jurković: Anch'io scrivo in jazz qualche volta

Pjesničko muzički performans Darka Jurkovića i Laure Marchig pod nazivom 'Anch'io scrivo in jazz qualche volta' (I ja ponekad pišem u jazzu) održat će se u utorak, 27. srpnja s početkom u 21 sat u crkvi Sv. Jelene u Dramlju u sklopu 9. Međunarodnog glazbenog festivala "Crikvenica 2010".
 
vrijeme: 27.07.2010. 21:00
mjesto: Split, Croatian Times
Darko Jurković- Charlie& Laura Marchig, performance »Anch' io scrivo in jazz qualche volta« (I ja ponekad pišem u jazzu)- (jazz gitara& poezija-na talijanskom)
 
Autorica tekstova: Laura Marchig
Glazba: autorske skladbe Darka Jurkovića i jazz standardi
Scenski pokret: Žak Valenta

Izvode Laura Marchig & Darko Jurković

Pjesnikinja Laura Marchig i jazz gitarista Darko Jurković već deset godina izvode taj pjesničko-muzički performans koji je koncipiran kao svojevrstan “work in progress” projekt u kojem se ova dva riječka umjetnika uvijek iznova susreću i pokušavaju razvijati dijalog koji nastaje iz predložaka sastavljenih od pjesnikinjih tekstova napisanih u tako zvanoj “jazz formi” i muzičkih  kompozicija i jazz improvizacija Darka Jurkovića. Dramaturški je izazov prikazati cijelu lepezu emocija i stanja uma u trenutku stvaranja. U prvom je planu odnos muškarca i žene koji može biti izvor kreativnih erotskih impulsa ali se vrlo lako pretvara u opasnu igru koja stvara duboki osjećaj samoće i otuđenosti, dok žudnja postaje mračna sila koja ne poznaje milost.

Performans se izvodi na talijanskom jeziku.

Laura Marchig je nagrađivana pjesnikinja, spisateljica i prevoditeljica, pripadnica talijanske manjine u Rijeci. Ravnateljica je Talijanske drame. Njene se aktivnosti djele između pisanja i kazališne djelatnosti.

Darko Jurković je poznati jazz gitarista, koji je diplomirao i magistriao na muzičkoj akademiji u Grazu (Austrija). Dobitnik je sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista. Poznat je po tome što se koristi sa posebnom tehnikom sviranja gitare nazvanom «two hands tapping».