Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena monografija o zlataru Stjepanu Balji

Monografija "Stjepan Balja" autorice Ivanke Ivkanec o zlatarstvu toga hrvatskoga majstora zlatarske i draguljske struke, koja sadržava biografske podatke o njemu i prikaz njegova umjetničkog opusa na temelju analitičke deskripcije i likovnih kritika, predstavljena je jučer u Muzeju Mimari u Zagrebu.
mjesto: Qinghai, China
url: http://www.hdpisaca.org/
 O monografiji i Baljinoj umjetnosti govorili su ravnateljica Gliptoteke HAZU-a Ariana Kralj, autor fotografija Luka Mjeda, autorica likovnih rješenja Dragica Petrović, sam umjetnik i autorica monografije.

"Monografija je knjiga koja potvrđuje da je autor prešao umjetnički put", rekla je Ariana Kralj, dodajući kako monografija Balji donosi olakšanje i zadovoljstvo jer svoj put može pogledati unatrag. Istaknula je da se malo koja europska zemlja može podičiti sa suvremenim nakitom kao što je hrvatski, dodajući da Balja suvereno kombinira djela dajući nakitu uvijek različit oblik.

Po riječima Dragice Petrivić, Balja nije samo umjetnik zlatarstva, nego i alkemičar koji zlato pretvara u srebro, a srebro u broncu. "Rijetki su umjetnici koji rade u titanu", rekla je i podsjetila da to u Hrvatskoj radi samo Balja.

Stjepan Balja podsjetio je da se više od pola stoljeća bavi nakitom i dragim kamenjem, pri čemu je istaknuo kako je nakit njegov život, a monografija njegov briljant.

"Ima nas još koji osjećamo i brinemo se o hrvatskom identitetu", rekla je Ivkanec, dodajući da se Europi moramo predstaviti na dostojanstven način, a to se dostojanstvo može vidjeti u Baljinu djelu.

Monografiju su objavili Klub Zaprešićana, "Zaprešćan" iz Zaprešića te Ivanka Ivkanec.

Stjepan Balja rodio se 1940. u Zaprešiću. Školovani je zlatar, a status majstora umjetničkog zanata stekao je 1981. Od 1993. kreira unikatni umjetnički nakit kao samostalni likovni umjetnik. Svoj unikatni nakit autor samostalno izlaže u zemlji i u inozemstvu.

(Hina)