Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački solisti i V. Dešpalj u ediciji "Veliki hrvatski interpreti"

Dva nova izdanja u sklopu edicije "Veliki hrvatski interpreti" - Zagrebački solisti i Valter Dešpalj objavila je zagrebačka diskografska kuća Croatia Records.
mjesto: Zagreb
url: http://www.crorec.hr/crorec.hr/vijest.php?OBJECT_ID=627131
U ediciji je izišao dvostruki kompilacijski album Zagrebačkih solista. Na prvome nosaču zvuka toga poznatog ansambla mogu se čuti djela Couperina, Hindemitha, Vivaldija, Pergolesija, Bacha i Brittena, a na drugom djela hrvatskih skladatelja Sorkočevića, Jarnovića i Paraća.

Zagrebački solisti, više od pola stoljeća nakon osnutka, slove za jedan od najboljih hrvatskih, ali i svjetskih ansambala. Ansambl od 1968. djeluje bez dirigenta, a u početcima njihova djelovanja vodio ih je poznati violončelist i dirigent Antonio Janigro. Snimili su više od 70 nosača zvuka, a njihov repertoar proteže se od djela baroka do suvremene glazbe.

Valter Dešpalj iza sebe ima i bogat diskografski opus, a na albumu iz edicije "Veliki hrvatski interpreti" uvrštena su djela Johannesa Brahmsa, Ive Mačeka, Camillea Saint-Saënsa, Petra Iljiča Čajkovskog i Stjepana Šuleka.

Valter Dešpalj jedan je od najvećih hrvatskih interpreta, koji ima bogatu koncertnu i pedagošku karijeru, surađivao je s uglednim dirigenitima, među kojima su svjetski poznati Lovro pl. Matačić, Sergiu Comissiona, Gűnther Herbig, James Conlon, Vernon Handley, Hiroyuki Iwaki, Howard Mitchell, David Zinman, Andrzej Markowski i drugi.

U sklopu edicije "Veliki hrvatski interpreti" objavljeni su nosači zvuka klavirskog virtouza Vladimira Krpana (1938.) i poznatoga hrvatskog pijanista Jurice Muraia (1927.-1999.), osnivača Varaždinskih baroknih večeri. Serija će obuhvatiti djela najvećih hrvatskih glazbenika s područja klasične glazbe.

(Hina)